Skicross

Skicross

Skicross är en av de svåraste skidsporterna eftersom det kräver mycket av åkaren både fysiskt och mentalt. Men det är en underhållande sport som lockar till många tävlingar världen över, inte minst inom OS. På skidor tar sig åkarna ner för backen snabbat genom hopp och hinder där snabbast vinner.

Att åka skicross

Skicross är en form av freestyle skidåkning där vanligtvis fyra tävlande åker samtidigt ner för en backe, men det är strängt förbjudet att avsiktligt röra vid de andra tävlande. Målet är att vara snabbast ner över målet. Sporten utförs med skidor och skidstavar och backen är ojämn vilket utger fler hinder på vägen ner. Terrängen kan ha skarpa kurvor och höga hopp vilket gör att alla tävlande når inte alltid mållinjen. Skicross är betraktad som en av de svåraste former av skidåkning eftersom den kombinerar en hög grad av både fysisk prestation med åkarens snabbtänkthet.

Tips för att åka skicross

Planera alltid backen i förväg

Alla banor har svåra kurvor och backar. Om du vet i förväg när du ska börja svänga och vad som finns efter backen kan du veta vart du bör landa och var du ska sakta ner. Det är genom planeringen av åkningen som tillåter ett lyckat race.

Öva in bra beslut

Medan det är en fysiskt krävande sport är det också viktigt att kunna tänka och handla snabbt. Allt i skicross går fort och terrängen kräver bra beslut för att inte ramla. Öva på att ta snabba och bra beslut.

Centrera dig rätt

När du hoppar över hinder ska du flytta din centralpunkt lägre för att du ska kunna flyga snabbare genom luften och ge en mjukare landning. Det sparar dig viktiga sekunder och en säkrare färd.

Historia

Under 1970-talet ville en grupp som leddes av Scott Hunter som jobbade på Alyeksa Ski Resort i USA, nyttja banan som redan fanns utlagd till bobslädeåkning i utvecklingen till en ny sport. Den skulle bli en hybrid mellan utförsåkning och motorkorss. Det utvecklades sedan till ett race med en grupp på upp till fem skidåkare som alla tävlar mot varandra ner för backen där snabbast vinner. I början fick de tävlande ha direktkontakt med alla de andra tävlande vilket ledde till många skador. De flesta som utövade sporten var studenter och skicross tappade deltagare under 1980-talet när de tog examen, medan ett fåtal fortsatte under några tävlingar.

En liknande ide om att kombinera skidåkning och motorcross föddes i det sena 1980-talet av Jim Essick, en av grundarna till Recreational Sports Marketing. Iden gavs till flera företag, men det var omöjligt att få sponsorer. Men år 1991 filmades ett event med ett så kallat snowboard cross event som uppdagade till namnet boarder cross. Detta utvecklades sedan till skidor och därmed av skicross fött.

Tävlingar inom skicross

Det finns gott om tävlingar runtom i världen för skicross, inte minst i Sverige. Tack vare att Sverige har ett gott utbud av skicrossbanor anordnar dem flera internationella tävlingar.

Världscupen

Världskuppen i skicross tar plats i januari uppe på Idre Fjäll varje år och är ett stort event med världseliter. Eventet pågår under en vecka och visas på tv.

Europacupen

Europacupen hålls varje år och på varierande orter runtomkring i Sverige och bjuder in tävlande fråpn hela världen.

Vinterolympiska spelen

År 2010 var skicross med i de olympiska vinterspelen för första gången. Sedan har sporten haft en permanent plats inom tävlingarna och har även haft svenska tävlande på prispallen.

Winter X Games

Winter X Games är en tävling för extremsporter för skicross var med i tävlingslistan upp till år 2013. Då fick inte mono skicross, boardercross eller skicross vara med längre eftersom det kostade för mycket att bygga banan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*