Vanliga frågor och svar om Stryktipset

Vanliga frågor och svar om Stryktipset

Vill du bli bättre på att spela på Stryktipset? För att vinna krävs visserligen tur, men ju större kunskap du har, desto större kan chansen till vinst bli. Innan du börjar spela finns därför en rad viktiga saker att ha koll på.

Det kan exempelvis vara en stor fördel att kolla in Stryktipset speltips innan du lägger ditt spel. På så sätt kan du få den senaste informationen om lagens och spelarnas form, och ta reda på vilka resultat som är troliga. Men först och främst krävs att du har koll på hur själva spelet fungerar. Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna som spelare har.

Hur spelar man på Stryktipset?

Stryktipset är ett poolspel från Svenska spel som går av stapeln varje lördagseftermiddag. Ditt mål som spelare är att pricka in så många rätt som möjligt på kupongen bestående av 13 matcher från den engelska ligafotbollen.

På varje match kan du välja att kryssa i mellan ett till tre tecken: 1, X och 2 (hemmavinst, oavgjort och bortavinst). Då detta är ett poolspel, där prispotten består av spelarnas insatser, spelar du mot andra spelare. För största möjliga vinst handlar det därför om att utforma en så unik kupong som möjligt.

Hur mycket kostar det att spela?

Varje rad i Stryktipset är värt en krona. Den totala kostnaden för ditt spel beror alltså på hur många tecken du väljer att ha med på din spelkupong. För att räkna ut hur mycket ett spel kostar multipliceras tecknen med varandra. Om du exempelvis lägger fem spikar (ett tecken), sex halvgarderingar (två tecken) och två helgarderingar (tre tecken) blir kostnaden 576 kronor.

Minsta insats för att spela via Svenska spels hemsida är en krona. En sådan kupong består av enbart spikar. Om du väljer att spela hos fysiskt ombud, däremot, får insatsen inte understiga kostnaden för två rader. Den maximala insatsen uppgår till 60 000 kronor.

Vilket system är det bästa?

Svenska spel erbjuder olika sätt att spela Stryktipset på. Du kan välja mellan tre olika system.

  • M-system: Det absolut vanligaste systemet. Här får du sätta fler än ett tecken för varje match – både halv- och helgarderingar.
  • R-system: I detta system reducerar du bort ett visst antal rader, vilket gör att kostnaden för ditt spel minskar. Något som även resulterar i minskad vinstchans jämfört med M-systemet.
  • U-system: Fungerar som ett R-system, med skillnaden att du får välja ett antal utgångstecken på dina garderingar. Utgångstecknen bestämmer vilka rader som inte ska reduceras bort.

Vilket system som är det objektivt bästa finns inget svar på. Det är helt enkelt upp till dig att avgöra vilket som fungerar bäst för just ditt spel.

Hur mycket kan man vinna?

För att få ta del av pengarna i potten krävs att du får 10–13 rätt. 13 rätt ger störst utdelning och 10 rätt ger minst. Hur stor vinsten blir i kronor beror på spelets omsättning. 65 procent av insatserna läggs in i potten. Vinstfördelningen ser ut enligt nedan (åtta procent saknas då det avsätts till Stryktipsets garantifond).

  • 13 rätt: 40%
  • 12 rätt: 15%
  • 11 rätt: 12%
  • 10 rätt: 25%

Om alla pengar inte delas ut under en omgång, exempelvis om ingen får 13 rätt, blir det jackpott på nästa veckas spel. Detta innebär att vinstpotten för 13 rätt ökar, och att det blir extra åtråvärt att lyckas pricka in alla rätt.

Bli först med att kommentera

Kommentera