Skeleton – info om kälksporten

Skeleton

Skeleton är en kälksport som växer sig både snabbt och stort över hela världen. Den är unik i att utövaren åker ensam till skillnad från liknande sporter. Det finns många tävlingar världen över även i Skandinavien, men inte minst i de Olympiska vinterspelen.

Att åka skeleton

Till skillnad från andra sporter som involverar att åka på något liknande en kälke, exempelvis bobb, åker du ensam i skeleton. Du åker skeleton på en frusen bana genom att ligga på mage med huvudet först. I skeleton är kälken tunnare och tyngre än andra sporter vilket ger bättre precision och målet är att åka snabbast ner för backen. Du börjar med att springa igång kälken innan du kastar dig på den för att få mer fart. Medan det är en av de långsammare av alla kälksporter kommer deltagarna upp i en hastighet av 150km/h.

Tips för att åka skeleton

En snabb start

Det viktigaste inom skeleton är att få en snabb start. Explosiv energi och styrka är nyckeln. Det är en kort distans att springa och kräver hög hastighet snabbast möjligast.

Styra

Precision är viktigt och minsta rörelse påverkar vinden och därmed hur kälken styrs. Vinkla huvudet för att låta vinden flytta dig dit du ska och låt knäna trycka på hörnen av kälken för att ändra riktning. Tårna i backen kan även hjälpa att styra. Det beror på läget om vilken av dessa tekniker är bäst att använda.

Reflexer

Medan du kan kolla banan innan du åker kommer snabba reflexer rädda dig i en kurva. En miss på den perfekta svängen kan kosta tid och varje sekund räknas.

Historia

Skeleton är en sport med en rik historia. Redan år 1928 och 1948 var skeleton med i de olympiska vinterspelen i Schweiz, vilket är även det land som startade sporten. Skeleton kan spåras tillbaka till år 1882 när engelska soldater konstruerade en speciell bana för kälkåkning under sin tid i Schweiz mellan städerna Davos och Klosters. Männen hade sedan länge tävlat mot varandra, vilket störde invånarna eftersom de utgjorde en fara för gående i städerna. Borgmästaren tillsammans med några sportentusiaster konstruerade därefter en riktig bana som används än idag. Eftersom OS skulle hållas i den trakten fick skeleton vara med i tävlingarna.

Sporten växte långsamt under det tidiga 1900-talet, främst till grannländerna runt Schweiz med ett antal nationella tävlingar. Skeleton fick pausa sitt deltagande i OS och kom inte tillbaka förrän 2002 då även kvinnor fick vara med och tävla. Tack vare att skeleton deltog i OS på senare år har sporten utökat mer och kan nu få utövare från hela världen.

Tävlingar i skeleton

Det finns inte många stora tävlingar i skeleton inom Sverige eftersom det krävs en speciell bana för att utöva sporten. Det finns dock många tävlingar runtom Europa, inte minst i Lillehammer i Norge som bjuder in till många tävlingar varje år.

Älgen Cup

Älgen Cup är en tävling för alla nivåer inom skeleton. Varje deltagare får två åk på valfri starthöjd och den med minst skillnad mellan sina åk vinner. Tävlingen går varje år i Lillehammer och det krävs ingen kvalificering för att få vara med.

Skeleton-SM

Detta är en av Sveriges största tävlingar inom Skeleton och hålls i Lillehammer varje år. Det är det svenska källsportsförbundet som anordnar tävlingen och är populär för alla proffsutövare, men kräver en tävlingslicens och medlemskap i förbundet för att få delta.

World Cup

Som den största tävlingen inom skeleton i världen är det krav på vilka som kan delta till skillnad från de nordiska tävlingarna. Vinnarna får en trofé vid namn ’kristall globen’.

Vinter-OS

Sedan 2002 har skeleton återkommit till vinterspelen i OS och har ofta mellan 20-30 deltagare varje tävlingsår.

Bli först med att kommentera

Kommentera