Spela på esport – spela i lag på ett helt nytt sätt!

Spela på esport

Elektronisk sport, vanligt förkortat esport blir allt mer och mer populärt. Esport är ett samlingsnamn för samtliga virtuella sporter och innehåller både tävlingar som anordnas inom TV-spel, VR, datorspel och till och med mobilspel i olika former.

Räknas esport som en sport?

Även om ämnet esport faktiskt bör klassas som just sport också är väldigt stor, så håller många fast vid att det bör falla inom denna kategori då man tävlar i lag. Men om man ser rent formellt så klassas esport ännu inte som en sport på Idrottsförbundets hemsida (Riksidrottsförbundet RF), även fast de har ansökt om medlemskap i Sverige vid flertalet tillfällen.

Vad är då anledningen? Enligt RF så räknas det som en sport om man utgör någon form av fysisk aktivitet, vilket man då inte gör vid esport, varav är anledningen till att de fått avslag från RF. Men ser man globalt så är det runt 20 länder som räknar esport som just en sport.

Vart kommer esport ifrån?

Esport startades av World Cyber Games i Sydkorea och efter detta har flera större spelsällskap även lanserat sina egna tävlingar. Runt om i världen visar statistik att runt 191 miljoner människor antingen själva spelar eller följer turneringar och tävlingar, samt att intresset ökar för varje år.

Det stora intresset har gjort att flera stora svenska kanaler som SVT, TV4, Viasat och även tidningar som till exempel Aftonbladet valt att visa i alla fall de större pågående tävlingarna inom esport. Dessutom kan man kolla på esport hos det bolag som anordnar tävlingarna.

Så börjar du en karriär inom esport

Precis som med annan sport som handlar allting om förberedelser och övning. För att kunna ta sig fram i den ständigt växande branschen så måste du lägga in dina övningstimmar och oftast även satsa på ett typ av spel. Det är nämligen ganska ovanligt att man tävlar inom flera olika typer av spelkategorier som utövare av esport.

Välj ett spel som passar dig

För att kunna spela på esport är det viktigt att du väljer rätt spel. Du kommer att lägga ner många timmar på att öva och spelet måste därför vara noggrant utvalt. Det är också viktigt att du har en bra internetanslutning och enhet, för att det ingenting ska störa dig under spelets gång. När du väl slänger dig i spelvärlden så börja med mindre betalda spel, för att sedan jobba dig uppåt. Ha tålamod och framförallt ha roligt!

Hur tjänar man pengar på esport?

Eftersom eport är ett relativt nytt fenomen så är det för många fortfarande ganska svårt att förstå hur mycket man faktiskt kan tjäna som utövare inom esport. Professionella spelare inom esport kan tjäna upp till flera miljoner dollar efter en vinnande turnering och starka sponsorer bidar till den stora prissumman. Det är därför inte heller så konstigt att allt fler ungdomar drömmer om att arbeta inom esport. Det kan vid rätt lycka och tillräcklig träning, ge en ganska stor lön.

Bli först med att kommentera

Kommentera