Tobaksförbud i NHL – vitt snus tobaksfritt alternativ

Tobaksförbud i NHL – vitt snus tobaksfritt alternativ

Snus är inte direkt någon ny företeelse. I Sverige finns det dokumenterat så långt tillbaka i tiden som på mitten av 1600-talet. Det som vi idag menar med snus är också en mycket svensk företeelse. Det är inte många länder i världen som använder snus i samma utsträckning som man gör i Sverige, särskilt inte den typ av brunt, grovt snus som kanske är det första man tänker på när man tänker på snus.

Men visste du att det även finns vitt snus? Denna typ av snus heter hvit snus i Norge, och det kan finnas all anledning att hålla koll på vad det heter utomlands eftersom vitt snus blivit något av en snackis internationellt sett. Det här vita snuset innehåller inte någon tobak, och kan även kallas “nikotinsnus”. I engelskspråkiga länder kan det säljas under namnet white snuff.

Svenska hockeyspelare och snus – en lång tradition

De som mer än någon annan har varit delaktiga i att ge snuset ett ansikte ute i världen har varit svenska hockeyspelare. Av någon anledning finns det en lång tradition av att snusa bland just hockeyspelare, och många av de professionella spelare som gjort karriär utomlands har valt att ta med sig sin vana till sitt nya hemland.

Det finns en del rapporter om att hockeyspelare upplevt det svårt att fortsätta snusa efter de skador de ådragit sig under matcherna. Hockey är en hård sport, och det är inte ovanligt att just den övre tandraden och käken får sig kraftiga smällar. Snusande hockeyspelare har berättat om att de har fått flytta runt snusprillan till nya ställen i munnen, i väntan på att skadorna från hockeyn ska läka.

Detta verkar generellt dock inte varit något som avskräckt de svenska hockeyspelarna från fortsatt snusande. Nya och gamla generationers hockeyspelare håller fast vid sina traditioner. Till och med när en portionssnus hamnat helt fel vid en ruskig tackling – som i fallet med Oskar Nilsson.

Tobaksförbud i NHL – är det vitt snus som gäller för svenska hockeyspelare?

Det finns också uppgifter om att svenska hockeyspelare i NHL lyckas kringgå det allmänna tobaksförbudet som råder under match. Det är inte ovanligt att se svenska NHL-proffs med en prilla under läppen både på isen och i utvisningsbåset. Man kan undra hur detta kan fortlöpa ostraffat, eftersom NHL annars är mycket strikta med att hålla sig till sina egna regler.

Men den frågan kan ha en mycket enkel förklaring, eftersom det tidigare nämnda vita snuset faktiskt inte innehåller någon tobak. Det finns inga bekräftade uppgifter på att svenska hockeyspelare i NHL gått över till vitt snus, men det skulle vara en logisk förklaring på varför det fortfarande är möjligt för dem att snusa under matcherna.

Allt snus lagligt i Kanada och Sverige – vitt snus lagligt i EU

Även om NHL har ett tobaksförbud för sina spelare, är snus fullt lagligt i Kanada. Det är i Nordamerika och Skandinavien som snuset används mest i världen. I EU är försäljning och tillverkning av snus till och med olagligt – med undantag för i Sverige.

Även om Sverige anpassat sig efter de flesta andra regleringar som gäller i EU, gick gränsen vid just snuset – precis som för svenska hockeyspelare i NHL. Observera att EU:s lagstiftning gäller det traditionella, bruna snuset. Vitt snus finns till försäljning över hela EU.

Snus inte dopning enligt WADA

Snuset har även varit uppe på tapeten för WADA, som undersöker huruvida olika substanser skulle kunna innebära orättvisa prestationshöjande effekter för idrottare. Under 2011 gjordes utförliga tester för att avgöra om snus skulle dopningklassas eller inte. Snuset befinner sig fortfarande under bevakning från WADA, men klassas som dopning gör det inte.

Testerna ska visserligen ha visat en viss ökad uthållighet för snusare, men effekterna ansågs vara kopplade till att de som var vana snusare återgick till sin ordinarie prestationsförmåga när de tillfört nikotin till kroppen. Så snusande idrottare kan alltså lugnt fortsätta med det om de så önskar. Det är dock värt att påminna om att det finns dokumenterade hälsorisker kopplade till användning av tobak och nikotin.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*