Tjäna pengar till föreningen

Tjäna pengar till föreningen

Föreningssverige är i kris. Ökande kostnader har gjort att exempelvis ridskolor tappar elever. Nästan allt har blivit dyrare för idrottsklubbar och andra föreningar när räntorna stigit, och el, diesel och andra bränslen gått upp i pris. Samtidigt har kommunerna fått andra utmaningar vilket gör det svårare för dem att hjälpa föreningarna att finansiera ungdomsverksamheten. Krisen slår skoningslöst mot barn och unga, särskilt de som håller på med relativt dyra fritidsintressen som hästar eller ishockey. Man kan inte heller bara höja medlemsavgifterna, familjerna har ju också fått en allt mer ansträngd ekonomi. Lösningen kan istället vara att föreningarna löser sin finansiering själva med hjälp av ungdomarna.

Tjäna egna pengar

Genom att tjäna pengar till er förening blir ni mer oberoende. Det låter enkelt och det är det såklart inte. En ideell förening är ingen pengamaskin. När kostnaderna stiger i samhället drabbar det föreningar, särskilt om de är mer eller mindre beroende av subventionerade lokalhyror i kommunala idrottshallar, men där det finns behov finns det ofta också lösningar. Genom att låta ungdomarna sälja delikatesser eller göra något annat som drar in pengar till föreningen kämpar ni emot den negativa spiralen och får lättare att klara verksamheten både på kort och lång sikt.

Vad kan ungdomar jobba med?

Då kommer nästa problem – vad får unga människor göra på arbetsmarknaden? Det vimlar av lagar och regler på området. Det är naturligtvis bra att Sverige inte har barnarbete vilket fortfarande finns i andra länder, men kanske riskerar det att skrämma bort näringslivet från att göra en god insats. Den arbetsgivare som ställer frågan om det är tillåtet att erbjuda 14-åringar sommarjobb möts inte sällan av hinder. Jobben måste vara enkla och riskfria, fjortonåringen får inte sitta i kassan eller jobba alla tider på dygnet eller jobba många timmar, särskilt inte i kombination med skolarbete.

Försäljning av delikatesser

Det är därför upplägget på DelikatessKungens försäljningssamarbeten är så genialt. Att samla pengar till laget genom att sälja delikatesser är långt innanför lagarna eftersom jobbet sker på ungdomarnas villkor. Ersättningen är provisionsbaserad, vilket gör att den säljande gruppen bestämmer sina arbetstider helt själva. Man säljer bara så länge man har lust och åtar sig inte att sälja en viss tid eller ett visst antal förpackningar. Först tar man upp beställningar på varorna, populära delikatesser som dragerad lakrits, salami med extra hög kötthalt och lagrad cheddarost. Det gör man genom att knacka dörr i sitt bostadsområde, utnyttja sina kontaktnät och uppvakta lokala arbetsgivare som upptäcker hur bra delikatesserna fungerar som presenterar till sina anställda eller leverantörer, egentligen alla kvalitetsmedvetna finsmakare. Till sin hjälp har gruppen DelikatessKungens smarta app samt tryckt reklammaterial. Varje säljare får en egen webbshop där det går att lägga beställningar. På så sätt är det också enkelt att sälja på distans.

När gruppen känner sig nöjd med försäljningen skickar gruppens kontaktperson en beställning till DelikatessKungen och då startar nästa fas – distributionen. Då levererar ungdomarna de sålda varorna till kunderna som betalar vid leverans. På det sättet kan alla parter känna sig trygga, ingen riskerar att bli lurad och föreningen slipper sitta kvar med ett osålt lager.

Sedan starten 1992 har tusentals föreningar, idrottsklubbar och skolklasser sålt delikatesser ihop med DelikatessKungen. Många inte bara en gång utan flera. Föräldrar vars son sålt delikatesser för att finansiera en skolresa har tipsat sin dotter och hennes kompisar som tjänat pengar till ett träningsläger. När man väl börjat sälja är det svårt att sluta, när man märker hur lönsamt det är och hur roligt det är att glädja människor med riktigt bra delikatesser.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*