Höjdpunkter från första dagen av VM i Judo

VM i Judo

Världsmästerskapen i Judo 2023 inleddes i Doha, huvudstaden i Qatar, med en spännande start och elektrisk atmosfär. Innan evenemanget samlades det internationella judosällskapet (International Judo Federation Congress) inför en förväntansfull publik, vilket markerade starten på åtta dagar av högkvalitativ judo. Den första dagen bjöd på en häpnadsväckande start för Japan och en rad överraskningar på mattan. Tsunoda Natsumi visade än en gång sitt mästerskap genom att försvara sin titel och bli en trefaldig världsmästare.

Francisco Garrigos från Spanien chockade judovärlden genom att besegra tittarfavoriten Takato Naohisa och kamma hem sin första världstitel. Samtidigt rådde kontroverser kring deltagandet av ryska och belarusiska idrottare. Trots detta var stämningen på topp och förväntningarna inför de kommande dagarna var höga.

En fantastisk dag för Japan

I 48 kg-kategorin genomförde Japans egna stjärna Tsunoda Natsumi, försvarande dubbel världsmästare, en enastående prestation. Under hela dagen visade hon upp sin ostoppbara form genom en kombination av både förväntade och innovativa tekniker. I finalen ställdes hon mot den formidabla franska atleten Shirine Boukli, som även hon uppvisade exceptionella färdigheter och god form. Detta möte har många fans sett fram emot och publiken satt på helspänn när de två världsmästarna äntligen möttes. Natsumis välkända teknik, Tomoe-Nage, visade sig återigen vara oslagbar vilket säkrade henne en plats i den exklusiva klubben av trefaldiga världsmästare. Medaljerna överräcktes av den framstående IJF-presidenten, Marius Vizer, vilket ytterligare höjde ceremonins anseende.

Spaniens Francisco Garrigos chockar judovärlden

I 60 kg-kategorin skedde en överraskande skräll när Spaniens Francisco Garrigos besegrade den stora favoriten Takato Naohisa i semifinalen. Garrigos skicklighet och taktik på mattan har gjort honom till en framstående judoutövare och en stark konkurrent inom sin viktklass. Han har tidigare deltagit i flera internationella tävlingar och har bland annat vunnit guldmedaljer i de europeiska judomästerskapen samt Grand Prix-evenemang. Garrigos visade upp sin djärva beslutsamhet och skicklighet under hela turneringen och gjorde ett namn för sig själv i Doha.

Dilshodbek Baratov från Uzbekistan framträdde som en oväntad konkurrent genom explosiv judo och flera överraskande tekniker. I en spännande final lyckades ändå Garrigos strategiskt överlista Baratov och därmed säkra sin första världstitel, vilket väckte stor glädje i Spanien. Medaljerna i 60 kg-kategorin överräcktes av Otabek Umarov, vice president för Olympic Council of Asia.

Ukrainas frånvaro och deltagandet av Ryssland och Belarus

Dessvärre präglades turneringen av en frånvaro av Ukrainas judolandslag. Ukrainska Judoförbundet bojkottade VM på grund av närvaron av ryska och belarusiska idrottare. Förbundet hävdade att majoriteten av det ryska laget bestod av aktiva soldater inom den ryska federationens armé, som fortsätter att föra en brutal krigföring mot Ukrainas territorium. Ukraina har förlorat över 250 idrottare som givit sina liv för att försvara landet, inklusive judoutövare.

Beslutet att tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta som neutrala individuella idrottare möttes med starka reaktioner från ukrainska judoutövare, inklusive Daria Bilodid, som kallade det ”oacceptabelt”. Trots kontroverserna var huvudfokus för dagen ändå på judon. Den första dagen av VM i Qatar bjöd på en fantastisk inledning, vilket fick fansen att med spänning se fram emot de kommande dagarna av tävlingen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*