Vad är hundkapplöpning?

Vad är hundkapplöpning?

Hundkapplöpning – Hunden är människans bästa vän sägs det. Sedan urminnes tider har vi gått vid varandras sida och levt i symbios. Även om hunden kommer från vargen ursprungligen så har vi domesticerat den och haft otroligt stor nytta av detta fyrbenta djur. De flesta har sin hund som sällskapsdjur men det går att träna sin hund till oanade höjder. Då går det att tävla i agility eller andra sporter som hundkapplöpning. Det är en sport som går ut på att hundar ska springa så snabbt som möjligt, lite som hästkapplöpning men kanske inte riktigt lika stort och populärt.

Hundkapplöpning är snabbt

De hundar som springer mot varandra i hundkapplöpning är vinthundar. De är otroligt snabba varelser som gör det roligt att titta på sporten. Även hundarna verkar tycka att det är roligt att springa mot varandra. Hundkapplöpning görs på en oval bana som består av sand. Det är det skönaste underlaget för hundarnas tassar. För att få hundarna att springa så finns det något framför dem som kallas hare. Det är ingen hare såklart utan en attrapp som gör att hundarna vill nå den. Den som vinner är naturligtvis den som är först över mållinjen.

Det finns olika distanser och det är valfritt att träna upp sin hund till vilken distans som helst. Det kan vara så att hunden har en preferens eller talang för att springa på en viss längd. De längder som gäller är kortdistans som är allt upp till 350 meter. Därefter kallas det medeldistans och det är 350 meter upp till 550 meter. Över 550 meter kallas det långdistans och det kan sträcka sig upp till 900 meter.

Regler inom sporten

De flesta regler som finns är till för att säkerställa hundens välmående. Det får aldrig gå ut över hunden och bli till djurplågeri. Hunden måste vara korrekt registrerad och ha en korrekt stamtavla. Det är för att man inte ska kunna avla fram hundar hårt som bara är till för att springa så snabbt som möjligt. Då är risken stor att det görs på ett oetiskt sätt. När hunden har åldern innan så får man söka licens och om hunden anses vara fit nog att tävla så är det möjligt att börja. Om hunden på något sätt obstruerar eller skadar andra hundar på banan så kommer den direkt att li diskvalificerad. Därför gäller det inte bara att kunna springa snabbt utan även att hunden är vältränad. Hundkapplöpning är inte så stort i Sverige men i vissa andra länder är det otroligt stort. Då är det även mer populärt att spela på vem som vinner, att betta helt enkelt.

Hur spelar jag på hundkapplöpning?

Att betta på hundkapplöpning är väldigt likt att betta på hästar. Det gäller att sätta pengar på den hund som du tror vinner. Du kan även satsa på placering och då får du pengar om din hund kommer antingen etta, tvåa eller trea. Du får mest om den vinner, lite mindre om den kommer tvåa och ännu mindre om den kommer tvåa. Säter du enbart pengar på att den vinner och den gör det så vinner du högsta möjliga.

Just nu så ökar antalet sidor där du kan betta på hundkapplöpning i Sverige och du kan bland annat spela på Casumo, snabbare, Unibet och Leo Vegas. Det finns på många andra sidor också så enklast gör du en sökning på internet och du kommer att hitta din spelsida. De erbjuder lite olika odds så det kan vara en bra idé att jämföra olika sidor innan du lägger ditt spel för att du ska hitta det bästa oddset. Lycka till med ditt spelande.

Bli först med att kommentera

Kommentera