Bandy-Vm i Ryssland

Bandy-Vm i Ryssland

Bandy är inte en så stor sport runt om i världen. Det är inte allt för många nationer som spelar detta på någon högre nivå men trots allt finns det ett VM som går av stapeln sedan 1957. Det spelas vartannat år. Sverige och Finland är de nationer som har varit med flest gånger, 39 gånger vardera. Norge kommer näst med 37 deltagande. Det är bara 4 lag som har vunnit VM vilket visar på att det inte är så många nationer som faktiskt är uppe i toppen av världstoppen av bandy. Sovjetunionen är, trots sitt icke-existerande, det land som har vunnit flest gånger. De har tagit hem titeln 14 gånger. Sverige kommer därefter på 12 segrar och Ryssland har vunnit 11 gånger. Den enda gång det har varit någon annat land än Sverige, Ryssland och Sovjetunionen som har vunnit är när Finland vann.

Hur spelas Bandy?

Bandy spelas på is på en plan som är lika stor som en fotbollsplan. Det är även så att det är 11 spelare på varje sida och det är inte helt ovanligt att lagen ställer upp med en uppställning 4-4-2 eller likande, precis som i fotboll. Varje spelare har en klubba som de använder för att passa och skjuta en boll mellan sig. Precis som fotboll så finns det hörnor, frislag (frisparkar) och straffslag. Även speltiden är lika lång som fotboll, nämligen 2X45 minuter med förlängning om det behövs. Exakt när bandy började att spelas är det ingen som vet och det råder ingen konsensus för att fastställa vem som kom på. Det växte antagligen fram ur ishockey och fotbollen. Bandy är en mycket yngre sport.

Hur spelas VM?

VM är uppdelat i olika grupper för att det inte ska bli allt för ojämna matcher. Det är inte ovanligt att se resultat som 17-0 när Sverige eller Ryssland möter till exempel Kazakstan eller liknande och det är inte så roligt att titta på eller att spela. Därför spelas CM som ett B-VM och ett A-VM. I B-VM är det USA som är bäst genom tiderna med sina 8 guld. När de vinner B-VM så flyttas de upp till A-VM vilket gör att det är svårt att vinna B-VM ett stort antal gånger då det ofta blir en jojo-effekt där den som vinner går upp för att i mot det bättre motståndet bli utklassat och därefter åka ner igen.

2022 så ska VM spelas i Ryssland och det kommer att göras inför restriktioner för publiken. Förra året så spelades det inte alls efter att flera lag, bland annat Sverige dragit sig ur. Tanken är nu dock att turneringen ska spelas i Ryssland. Sedan några år tillbaka så är det ändrat att VM inte spelas vartannat år utan varje år. Om det inte är så att det är en pandemi som står i vägen. Sedan 2004 finns det VM även för damer och även där är Sverige bland de bästa lagen i världen. Det är faktiskt så att sedan 2004 så har Svenska damerna spelat i varenda final som någonsin har spelats i Bandy. Det är imponerande.

I den högsta divisionen så är det 8 lag som ska spela. Dessa fyra lag är indelade i 2 grupper där alla möter alla och därefter är det ett slutspelsträd som följer. Vinnaren av sin grupp får en något enklare match i slutspelet när de får möta tvåan av den andra gruppen och vice versa. Därefter följer kvartsfinal, semifinal och final. Alla går alltså vidare från gruppen men det är viktigt att placera sig bra i gruppen för att inte behöva möta det bästa laget i kvartsfinalen.

Bli först med att kommentera

Kommentera