Bågskytte

Bågskytte

Bågskytte är en sport som har en lång och rik historia världen över. Vad som började som ett verktyg att använda i jakt och krig har nu blivit en aktiv gren inom många sportevent. Med krav på både precision och fysisk styrka och ett varierande utbud på typer av bågskytte är det en sport som fortsätter att utmana även flera tusen år efter sin uppkomst.

Att utöva bågskytte

Bågskytte är en sport där du skjuter en pil mot ett mål med hjälp av en pilbåge på en specifik distans. Det finns olika former av bågskytte, långbåge, barebow, rescurve och compound. Långbåge använder primitiva bågar utan hjälpmedel, barebow skjuter med moderna bågar men inga hjälpmedel och compound är korta bågar med hjul längst ut som gör att kraften i den spända bågen är större i början. Recurve är den klassiska olympiska skjutstilen som tillåter vissa
hjälpmedel.

Måltavlan är oftast cirkulär där du får olika mängd poäng desto närmare mitten du kommer. En annan populär form, framförallt i Europa och USA är fältskytte där du skjuter mot mål på varierande distans i en skogsmiljö. Utmaningen kommer från att skjuta upp och ner för backar som komplicerar siktet.

Tips för att utöva bågskytte

Bygg din fysiska styrka

Att utöva bågskytte är mycket fysiskt ansträngande och kräver starka muskler på överkroppen. Ta dagar att satsa på enbart styrketräning.

Prioritera grunderna

Medan det kan låta tråkigt att öva på att stå rätt, fingerplacering och att enbart dra upp bågen, är detta grunder som inte får sitta fel. Förutom att du missar ditt mål kan du lätt skada dig eller andra om du gör grundliga misstag.

Satsa på rätt utrustning

Se till att du har rätt utrustning när du skjuter. Använder du en båge som är för stor eller pilar som är för korta kommer det inte låta dig hantera dem på rätt sätt.

Historia

Bågskytte har en lång och rik historia och är en av de sporter som inte började för att tävla i, utan hade en mer praktisk användning. Det tidigaste upptäckterna av bågskytte var ca 10 000 f.Kr. i Egypten och andra närliggande nationer som använde pilar och bågar för att jaga och kriga. Det finns en lång historia av att Kina aktivt använde bågskytte under Shangdynastin mellan 1766 till 1027 f.Kr just för kringssyften och introducerade även Japan till deras traditioner. Det var först i antikens Grekland som bågskytte var mer använt för personliga nyttjande eller vid jakt mer än i krigssyfte. Var du kunnig i bågskytte ansågs du vara skicklig och var därför ett vanligt motiv på krukor. Bågskytte fortsatte att resa över världen och tog även from i mytologier och litteratur.

Det var först år 1583 i Finnbury, England som den första officiella tävlingen i bågskytte hölls med över 3000 deltagare. Tack vare introduktionen av krutpulver under det trettioåriga kriget användes inte bågskytte under krig längre. Efter Finsbury blev tävlingar i bågskytte vanligt och idag är det en populär sport.

Tävlingar inom bågskytte

Bågskytte har många tävlingar, inte minst i Sverige. Tack vare det stora utbudet av klubbar finns det oräkneligt många lokala tävlingar i alla sorters bågskytte. Tack vare sin internationella utbredning finns det även stora tävlingar världen över.

SM veckan

SM veckan är ett årligt evenemang av Riksidrottsförbundet samt SVT och visar upp flera sporter, bland annat bågskytte. Tävlingen är bland de största i landet för bågskytte.

Archery World Cup

Denna tävlingen började år 2006 och anordnas av World Archery Federation, en av världens största organisationer för bågskytte. Tävlingen startade som en följd av år 2003 World Archery Championships och år 2004 sommar OS för att göra sporten mer attraktiv till åskådare. Matcherna hölls på mer intressanta platser och visades online.

Sommarspelen OS

Bågskytte kom först med i sommar OS år 1900 och totalt har 84 länder deltagit i sporten sedan dess början i OS. Sommar paralympiska spelen har även ett event som innefattar bågskytte.

Bli först med att kommentera

Kommentera