Sporthäst

Begreppet sporthäst låter ganska brett och kan vara svårt att få grepp om. Vad det egentligen kortfattat innebär är hästar som avlas och tränas i syfte att komma ut på tävlingsbanorna i olika grenar.

Träning av föl

Redan när fölen är små börjar träningen för dem. Det är ingen hårdträning utan träning som gör dem vana vid att bli hanterade. Detta är både för att underlätta inridningen några år senare och för att testa deras potential vid exempelvis löshoppning. Erfarna och professionella tränare tittar på saker som fölens rygg, benställning och hur de håller upp sig själva och ger en första bedömning på hur de förväntas prestera längre fram. Det stämmer inte alltid men ofta brukar det gå relativt lätt att redan under tiden hästen är föl kunna förutspå åtminstone en del av framtiden.

Unghästträning

En unghäst bör ridas in när den är runt tre till fyra år gamla. Detsamma gäller sporthästar även om vissa börjar ridas in redan innan de fyllt tre år. Dessa hästar brukar börja vänjas vid publik redan som unga och visas upp tillsammans med andra hästar i samma ålder på bland annat Strömsholm och Flyinge. Vissa av hästarna säljs vidare för utbildning, träning och tävling medan andra stannar hos uppfödaren och blir avelshästar. Det senare gäller främst ston, några per årskull brukar hållas kvar och betäckas redan som unghästar.

Varierad träning för sporthästar

Hästmänniskor pratar ofta om vikten av en varierad träning för att hästen ska ”hålla”. Med det menas att hästen rent fysiskt inte ska överansträngas, genom att exempelvis tränas i hoppning för många dagar på en vecka. Att tränare och ryttare tillsammans gör upp ett schema för hästen är mycket viktigt för att träningen ska gå så bra som möjligt. För hästens psykiska välbefinnande är vikten av att få ”vara häst” också en del i planeringen. Att få springa fritt i en hage och äta gräs är minst lika viktigt som att tränas på dressyrbanan.

Sporthästar är ofta ganska lätthanterliga eftersom de sedan ung ålder vant sig vid att ha människor runt omkring dem. Med det sagt är det inte ovanligt att de ändå har olika problem eller svårigheter som måste arbetas bort. Det kan exempelvis vara att en häst blir nervös av ljud eller att den är rädd för att hoppa vattengravar. Att närma sig det som gör hästen osäker sakta men säkert och med mycket beröm kommer till slut att göra att hästen kopplar det läskiga till någonting positivt och således kommer fungera bättre och bättre på tävlingsbanorna.

Regelbundna veterinärundersökningar

En häst som är värd mycket pengar och har stor potential behöver förutom att ha en bra planering även ha en struktur för veterinärundersökningar i förebyggande syfte. Detta för att upptäcka plötsliga överansträngningar eller början till skador innan de skett så att de kan behandlas och hästen kan må så bra som möjligt och prestera därefter.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*