Cornhole – en guide om spelet som även kallas för Bean Bag Game

Cornhole - en guide om spelet

Vissa säger att cornhole startade redan på 1300-talet i någon tysk provins. Andra tror att det uppfanns bara för något århundrade sedan av Blackhawk-stammen i Illinois.  Att det tog fart på riktigt var oavsett vad, tack vare fansen till NFL-laget Bengals i Cincinatti. I väntan på matcherna så började det spånas på tidsfördriv och man började då leka på parkeringsplatserna utanför arenan. Där föddes spelet Cornhole. Från lek till folkfest då det blev en social aktivitet där det delades på kalla drycker, bjöds på ljuvligt doftande grillat samt spelades stämningsfull musik i takt med Tjim och jubel i takt med Cornhole-spelen. Allt fler fans upptäckte nöjet och samhörigheten och på nolltid så spreds detta som en löpeld genom hela USA.

Kärleken till Cornhole hade exploderat och flera regionsligor hade startat. Numera så byggs hela cornhole-anläggningar och en storindustri vad gäller brädor, påsar och andra tillbehör har utvecklats eftersom alla spelare vill skapa sin egna unika image.

Hitta bästa cornholespelet

Cornhole är inte bara populärt för privatpersoner utan även skolklasser, lag och företag beställer detta oumbärliga spel som skänker nöje till tusentals människor världen över. En av Sveriges bästa butiker för cornhole är Cornholebutiken.se, här hittar du kompletta cornholespel men även cornholepåsar. 

Ni kan även få er alldeles egna logotyp och design på cornholespelet som passar just ert lag eller företag. Du som privatperson kan också skapa ditt alldeles egna personliga spel och unika design på cornholebrädan samt välja rätt kvalitet på de cornholebrädor du väljer. Här hittar du också tips och inspiration samt cornhole regler. Gå in på hemsidan och titta och låt dig inspireras.   

Så här går det till när du vill beställa ett cornholespel

  • För det första ska du välja kvalitetsnivå. Logotyp eller ej, standard eller premium.
  • Bestäm ifall du vill designa bräda och logotype eller budskap själv via ett illustrerings-program eller om ni vill komma undan bekvämt och låta oss ta hand om jobbet.
  • Sista steget blir att skicka in en förfrågan via hemsidan till butiken och på så sätt få en offert att ta ställning till ifall det blir en beställning eller inte.

Designa ditt eget spel

Det kan tyckas verka enkelt att skapa sitt egna cornhole spel samt cornholepåsar. Men det krävs en hel del tålamod och kunskap för att klara alla vinklar och den precision som krävs för att få till den rätta kvalitén. 

En noggrann planering, bra verktyg och det rätta materialet är första steget. Sedan gäller det att få till de exakta måtten och den stabila basen för att kunna gå vidare till design och finsnickeriet. Absolut kan det vara roligt att visa upp ditt alldeles egengjorda verk för vännerna under spelkvällen men det är långt ifrån nödvändigt. 

Spara tid och energi genom att enkelt beställa din personliga bräda och de rätta tillbehören i cornholebutiken för att få hem spelet på bara ett par veckor. Kan vara klart värt att fundera över.    

Regler i Cornhole

Det handlar om tre ord. Teknik, strategi och nöje. Dina fyra bönpåsar ska på dryga åtta meter pricka ett litet hål på en bräda som är lätt vinklad. Detta med hjälp av det perfekta underarmskastet. Cornholespel är genialiskt enkelt. 

Reglerna kan variera men ifall vi tänker de svenska reglerna så används åtta cornholepåsar samt två vinklade brädor med hål i. Sedan är det dags att välja ifall man vill spela singel eller dubbel för att veta om man ska vara två eller fyra spelare. 

Vartannat kast gäller och när lagen har kastat sina påsar räknas poängen. Här gäller det att vara taktisk och tänka strategiskt. Att öva på sina kast är smart mellan spelen eftersom skicklighet ofta är en vinnare då vissa kast blir ogiltiga beroende på vart påsarna hamnar.

Viktiga saker att tänka på när du väljer ett cornholespel

  • Tänk på brädans material och då särskilt själva plywoodskivan. Det är viktigt att materialet är robust och tåligt. Ju bättre kvalitet desto längre hållbarhet.
  • Rätt storlek på brädan är viktigt. Det finns en officiell storlek som är 120 x 60 cm för att få ut det bästa av spelet. Även vikten på brädan. Allt för lätta brädor tenderar att glida runt på marken då påsarna landar. Att hålla sig till en vikt på ca 6-9 kilo är standard för bästa kvalitet.
  • Standard som kvalitet och officiella storlekar eller extra detaljer och design? Fundera över vad du har för kriterier eftersom det finns många olika typer av både standardspel samt premiumspel att välja mellan. Vill du avancera ännu mera så finns det förutom vackra detaljer, även brädor med häftiga LED-lampor, ljudeffekter och även poängsystem.
  • Välj ett hållbart träslag. Björkträ är det mest populära materialet eftersom det både är slitstarkt och hållbart. Särskilt Baltiskt björkträ. Där hittar du en extremt bra kvalitet och en motståndskraftig förmåga som tål alla väder. Ytbehandlingen spelar en roll för dels utseendet men även för påsarnas glid. Standardbrädorna har för det mesta två lager lack och premium har ofta ett extra lager.
  • Nu till cornholepåsarna. Kvaliteten är en viktig faktor att ta hänsyn till. Det finns flera olika material, som exempelvis nylon, canvas och mocka. Tänk praktiskt. Hållbart och slitstarkt. Välj rätt storlek och vikt i förhållande till spelet och brädan.

Nu har du förhoppningsvis fått lite kläm på materialval och diverse praktiska aspekter angående detta fantastiska cornholespel!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*