Köpa mc-hjälm – viktigaste skyddet för dig med motorcykel!  

Köpa mc-hjälm

Att åka motorcykel är en populär fritidsaktivitet för många där man känner frihet och närheten till naturen, men en motorcykel kan även vara farlig att köra. För att minska allvaret om du råkar ut för en olycka med motorcykel kan en skyddande mc-hjälm vara skillnaden mellan liv och död. Vad behöver du tänka på när du ska köpa mc-hjälm när det kommer både till passform och storlek?  

Mc-hjälmens uppbyggnad 

En mc-hjälm kallas ofta för antingen helhjälm eller trekvartshjälm och är byggd som en vanlig hjälm, men istället för att ha två axelremmar som knyts fast framtill på hjälmen har den en rem runt den nedre kanten på hjälmen som du fäster under hakan. Hjälmens uppgift är att skydda ditt huvud vid en kollision eller om du ramlar av din motorcykel utan ett mötande hinder.  

För att ditt huvud ska vara så pass skyddat som möjligt vid slag behöver den sitta mycket tätt åt för att se till att hjälmen inte lossnar om du råkar ut för en olycka. Hakremmens funktion gör att det blir tätt runt både käken och halsen och en del hjälmar är dessutom konstruerade med en såkallad D-ring som förhindrar att bärarens huvud skakar fram och tillbaka vid fall för att ge största möjliga stöd. 

Olika typer av mc-hjälmar 

Det finns en mängd olika typer av mc-hjälmar ute på marknaden idag, anpassade efter det skydd du är ute efter och vad som känns bäst för dig och din motorcykelfärd. Mc-hjälmar är även anpassade efter den typ av körning du ägnar dig åt, där exempelvis högre hastigheter behöver ett större skydd vid fall.  

En av de vanligaste typerna av mc-hjälm är integralhjälmen som är en robust och skyddande hjälm som ger ett heltäckande skydd då den kapslar in hela huvudet i hjälmen. Detta gör dock att hjälmen kan kännas mer otymplig, tung och varm om du använder den på sommaren.  

En öppen hjälm ger istället en större känsla av frihet och gör inte att ditt huvud blir lika instängt i hjälmen, men även här är det vanligt att man har något slags skyddsglas, speciellt vid höga hastigheter då stenskott och insekter i annat fall kan skada ansiktet.  

En öppningsbar hjälm är en kombination av den öppna hjälmen och den integrala, där du kan åka med hjälmen både som öppen eller igensluten vid behov. Detta gör dock att denna typ av hjälm oftast är tyngre och kostar mer.  

Kör du i tuffare terräng i offroadkörning kan en crosshjälm istället vara att föredra. Denna typ av hjälm har ett längre sol-och hakskydd för att kunna hantera en intensiv körning i ojämn terräng. 

Hur väljer du mc-hjälm? 

Innan du investerar i en mc-hjälm behöver du ha ett flertal olika funktioner och tillbehör i åtanke för att du ska kunna hitta en så pass säker och bekväm hjälm som möjligt. Spännet på din hjälm kommer i regel med två alternativ, snabbspänne och dubbel D-ring. Ett snabbspänne är lätt att spänna och kan hanteras även med en hand, medan D-ringspännet ger en större säkerhet på vägarna men är svårare att stänga och öppna. 

Andra funktioner du bör ha i åtanke när du väljer mc-hjälm är vikten på hjälmen, vilken ljudisolering  och ventilering den besitter samt dess aerodynamik, det vill säga hur hjälmen kan hantera fartvinden. 

Passform och storlek 

Passformen på din mc-hjälm är någonting av det viktigaste när du gör ditt köp. Hjälmen bör sitta åt, men inte trycka på några punkter samtidigt som luftintaget behöver vara bra för att visiret inte ska imma igen. Det finns många olika storlekar på mc-hjälmar så här behöver du den lämpligaste storleken för ditt huvud för att kunna garantera ett gott skydd. 

Utgå alltid ifrån tillverkarens storlekstabell, men om du hamnar mellan två storlekar bör du välja storleken som är mindre. När du har hjälmen på huvudet bör dina kinder pressas ihop något, men absolut inte göra ont eller kännas obehagligt. Den bör heller inte glappa när du vickar på den åt olika håll.  

Om du känner att hjälmen klämmer mer i din panna än på sidorna eller tvärtom bör du testa en annan modell av hjälm. För bästa möjliga val bör du bära på hjälmen i cirka 30-60 minuter för att kunna känna ordentligt om den fortfarande är bekväm att bära.  

Bli först med att kommentera

Kommentera