Skidskytte – mitt i prick för dig?

Skidskytte

År 1767 tog skidskytte fart och första tävlingen gick av stapeln i Norge. Det var norska gränssoldater som med ett par skidor på fötterna tävlande mot varandra i ett par grenar där de skulle träffa en måltavla i relation till distanslopp, utförsåkning samt slalom och detta kom att lägga grunden till det vi idag kallar skidskytte. Sporten tog fäste och snart kom detta att bli en sport som etsade sig fast i Skandinavien och idag är det en sport som växer sig allt starkare och större för var år. Utövaren blir allt fler och skidskytte är en sport vi fortsatt kommer få följa. I Sverige har vi haft god framgång inom skidskytte och med många medaljer är de tävlande från Sverige stora profiler.

Skidskytte fick ett starkt fäste

Skidskytte tros ha sitt ursprung i Norge så tidigt som 1767 och sporten fick snabbt fäste. Detta är den sport som kombinerar de två sporterna skytte med längdskidåkning och sporten kom tidigt att få sig fäste i Skandinavien och kom bli en sport som snabbt växte i utövare. Under 1950-talet syntes en fortsatt tillväxt för skidskytte när det antog en internationell spridning och detta blev en än mer populär sport. Skidskytte tog del i Världsmästerskapet som en gren 1958 och sen dess har detta varit en gren som kommit att symbolisera vinterspelen. Detta är en sport som vi idag håller varmt om hjärtat och under den senaste tiden har en ökad popularitet kunnat gå att urskilja och aldrig tidigare har det varit så många medlemmar och utövare som det idag är.

Grundregler vid utövande

Till en början fick deltagaren enbart använda sig av klassisk stil på sin skidåkning men idag är samtliga tekniker tillåtna att nyttja. Det finns ett par grundregler som kommit att forma skidskytte. De tävlande åker en bana på sina skidor, och som redan nämnt är samtliga tekniker vid skidåkning tillåtna, och beroende på vilken av de sju grenarna en tävlar i så ska man skjuta antingen två eller fyra gånger mot en måltavla varav hälften ska skjutas liggandes och hälften ståendes. Varje skjutning som tar plats ska de tävlande lyckas med att träffa fem måltavlor. Om den tävlande misslyckas med att träffa samtliga resulterar detta i ett straff där deltagaren antingen ska åka en straffrunda, eller så delas det ut tilläggstid eller så finns möjlighet att använda extraskott och misslyckas den tävlande fortsatt att träffa samtliga är det straffrundor som väntar.

Grenar inom denna sport

Skidskytte rymmer ett flertal olika grenar, även kallat discipliner, som vi tävlar inom. Det finns sammanlagt sju olika grenar. Den äldsta grenen är distans och är den form som kom att la grunden till utveckling av de övriga sex disciplinerna. Utöver distans finns grenarna sprint, jaktstart, masstart, stafett, mixedstafett och slutligen singel mixstafett. Grenarna är uppbyggda kring olika längd på banorna som de tävlande ska ta sig, hur många gånger det ska skjutas samt det straff som väntas vid missad måltavla.

Profiler inom skidskytte

Skidskytte är en sport från år 1767 och detta innebär med all säkerhet att det kommit att skapas svenska skidskytteprofiler som vi minns. Med start hos Adolf Viklund som tog VM-guld år 1958, vidare till Eva Korpela som kammat hem många medaljer under sin karriär, för att fortsatt vandra vidare till Magdalena Forsberg som även detta kommit att bli en skidskytteprofil i Sverige med hennes otroliga insatser och med de många medaljer i bagaget. Fortsatt finner vi profilen Björn Ferry som haft en strålande karriär inom skidskytte. Vi har många framgångsrika tävlande från Sverige och vi har fortsatt än idag mycket starka tävlande. Hanna Öberg imponerar gång på gång när hon jagar medaljer och likaså gör Sebastian Samuelsson. Senast lyckades Martin Ponsiluoma ta hem ett VM-guld samt ett VM-brons år 2021. De har stora skor att fylla, men vad bra de gör detta. Med sina fantastiska insatser som ovan nämnda skidskytteprofiler gjort förtjänar de samtliga titeln som framgångsrika profiler som satte skidskytte på kartan i Sverige.

Vanliga frågor om skidskytte

Vad heter skidskytte på engelska?

På engelska heter skidskytte – Biathlon

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*