Hästsporten – en sport som engagerar fler och fler

Hästsporten – en sport som engagerar fler och fler

Hästsporten har länge varit en populär sport som många engagerat sig i, varje sig man själv rider eller inte. Sporten lockar vassa spelare till olika bettingsajter, likaväl familjer som med spänning får följa ekipagen genom populära grenar som hoppning och trav.

ATG rapporterar en stor ökning av spelande på hästar

Under 2020 rapporterade ATG att hästspelen hade ökat med 19 procent jämfört med samma period året innan. I samband med pandemins utsträckning stängdes många sportevenemang ner, men resulterade samtidigt i ett ökat intresse inom den svenska hästsporten. Både nationellt och internationellt.

ATG nämner även att intresset för spelautomater och casino ökat under pandemin som ett resultat av inställda matcher. Sen får man heller inte glömma svenskarnas stordåd under OS i Tokyo som säkrat hästsportens framtid på kartan för både ryttare, kommande evenemang, och betting.

Att betta på hästar – tips på vägen

Många känner säkerligen igen trav och galopp som de mest populära sporterna att lägga sina odds på. Dock så finns det några fler sporter såsom hoppning och fälttävlan som också går att betta på, men de är aningen svårare att hitta.

Några tips, oavsett vilken sport inom hästvärlden det rör sig om, är att det är viktigt att följa hästarna innan. Rutinerade spelare kollar mycket på hästarnas kondition och form, och hur de agerar under uppvärmningar. Även ryttare och kuskar spelar en stor roll då det krävs att de är skickliga och har en god kommunikation med djuren.

Ett ekipage som har en god kommunikation tenderar oftast att hamna högt på prispallen. Speciellt inom sporter som hoppning och dressyr.

Vilka olika hästsporter finns det?

Det finns en rad olika hästsporter i dagsläget, några väldigt kända och några mindre kända. För odds och sportsbetting är följande några av de mest populära.

 • Trav
  Detta är kanske den mest populära sporten inom spel och betting. Här tävlar kuskar i sulkys tillsammans med sina hästar i trav runt ovala banor. Målet är ta sig först över mållinjen. Oftast tävlar man med varmblodshästar, men det förekommer även kallblod – dock tävlar de då i separata travlopp.
 • Galopp
  Likt trav är detta också en kapplöpningssport, men istället sitter ryttaren på hästen. Även upplägget är liknande med en oval bana och målet är att ta sig fram snabbast för att komma först över mållinjen. Rasen som främst används inom sporten är engelska fullblod då är väldigt kraftfulla hästar och avlas fram för sin atletiska förmåga. 

 • Hoppning
  Hoppning eller banhoppning är tillsammans med trav nog de mest populära hästsporterna. Här är målet att ta sig genom en bestämd bana felfritt, utan några vägringar eller rivningar, inom en viss tidsram. De ryttare som klarar detta eller som får minst antal fel går vidare till omhoppning. Där hoppar man en bana igen och snabbast ryttare vinner, förutsatt att de också har noll fel eller minst antal fel bland de tävlande.

 • Fälttävlan
  Här samlar man tre olika ridsporter under en och samma tävling – terrängritt, dressyr och galopp. Målet är att ekipaget ska klara av både lydnad, uthållighet och snabbhet. Under terrängritten kan underlaget variera och man kan tävla i skog, likväl som på stora ängar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*