Vad är Aikido?

Vad är Aikido?

Vad är Aikido? – Den japanska kampsporten Aikido är ett omfattande system av kast-, ledlåsnings-, slag- och fasthållningstekniker, kombinerat med träning av traditionella japanska vapen som svärd, stav och kniv. Aikido grundades av Morihei Ueshiba i början av 1900-talet efter hans egna omfattande studier av olika beväpnade och obeväpnade kampsystem och utgör en kraftfull destillation av århundraden av japansk kampkunskap. Det är en av de mest utbredda budo, eller kampsätten, i världen. Ueshiba (vanligen kallad O-Sensei, eller ”vördnadsvärd lärare”) var dock fast besluten att hans
-Morihei UeshibaAikido ska utövas som mer än bara en kampmetod. De japanska kampsporterna, som påverkats av de inre och meditativa discipliner som ärvts från Indien och Kina, har ofta haft med sig en betoning på utvecklingen av inre, såväl som fysisk, integritet. Den ideala krigaren, som svingar det livsavgörande svärdet med medkänsla och insikt, är enligt japansk uppfattning mer än en enkel dödsmaskin; han är en förebild för upprätthet, mod och lojalitet och offrar gärna livet (men aldrig hedern) i principers och plikters namn. O-Sensei, som är genomsyrad av dessa traditioner, uppfattade Aikido inte bara som ett sätt att besegra en fiende, utan också som ett sätt att främja den ideala krigarens positiva karaktär och i slutändan att överskrida dualistiska konflikter. För O-Sensei var Aikido en väg till självutveckling. Han trodde att den kunde vara ett sätt för alla, oavsett nation, att följa samma väg. Aikido är shugyo: en intensiv fysisk och andlig träning för att fullända den mänskliga karaktären och utveckla sann visdom.

Hur skiljer sig Aikido från andra kampsporter?

Traditionell Aikido är icke tävlingsinriktad och befordringar sker inte genom att man besegrar en motståndare, utan genom att man visar förståelse för grundläggande övningar och tekniker, som blir mer krävande eller svåra ju högre rang man får. I Aikido strävar vi efter att arbeta i samarbete med en partner och fortfarande använda effektiva tekniker mot en energisk och realistisk attack, men vi gör det genom att smälta in i attacken och omdirigera dess energi tillbaka till angriparen.

Aikido tränar dig i tekniker mot en mängd olika attacker som sparkar, slag, slag, grepp med en eller två händer framifrån eller bakifrån, strypningar, attacker mot flera personer och attacker med vapen. I alla dessa strävar vi efter att lösa konflikten på ett icke-dödligt, icke-störande men ändå effektivt sätt. Teknikerna kan sluta med ledlås eller immobilisering, eller i dynamiska rörelser där angriparen kastas framåt eller bakåt över mattan, eller genom luften i ett spektakulärt fall. Aikido består inte i första hand av linjära rörelser, utan av blandningar, vändningar, svängningar, cirklar och spiraler. Vi lär oss att hantera inte bara vår egen energi, utan även den som en angripare eller en annan person (eller personer) har. Aikido förkroppsligar begrepp som på samma gång är mycket enkla och samtidigt mycket komplexa. På grund av dessa och andra skillnader kan Aikido vara mycket utmanande att lära sig, men kan samtidigt vara mycket givande eftersom den i slutändan för oss in i harmoni med oss själva och vår värld, och hjälper oss att bli mer kompletta och integrerade människor.

Är Aikido bra för självförsvar?

Aikido är en mycket effektiv kampsport för självförsvar, inte bara för att den lär oss att försvara oss mot en mängd olika attacker, utan också för att den tränar vårt sinnestillstånd och vår fysiska kondition. Förbättrad hållning och andning hjälper oss att passa bättre in i våra kroppar; ett positivt sinnestillstånd påverkar hur vi rör oss i världen och hur vi uppfattas av andra. Förmågan att bibehålla fysisk centrum och mentalt lugn hjälper oss att möta stressiga situationer eller att lösa konflikter i en mängd olika situationer i dojon, på gatan, i skolan, i ett affärsmöte eller hemma. De flesta kampsporter kan hjälpa oss att förbättra fysiska saker som balans, timing och reaktion. Ett av syftena med upprepad träning är att flytta dessa saker från medveten bearbetning till automatiska reflexer. Aikido hjälper oss också att utveckla vår själ, känsla av välbefinnande, medvetenhet och medkänsla. Det mångfacetterade tillvägagångssättet i Aikidoträningen gör oss till starkare och mer kompletta människor, med bättre förmåga att avvärja eller försvara oss mot negativa situationer.

Hur börjar jag träna Aikido?

För att börja träna aikido är det nödvändigt att hitta en dojo (träningslokal) nära dig. Informationskällor om var du kan hitta en dojo är bland annat Internet, telefonbolagens gula sidor, gatuskyltar och tidskrifter med anknytning till aikido. Du bör besöka alla skolor som du överväger, för att med egna ögon se hur skolan, instruktören, eleverna, energin och träningen ser ut. Håll dig borta från skolor som inte släpper in observatörer eller som inte ger dig en välkomnande eller bekväm känsla. Kom ihåg att energin eller ”vibbarna” i en skola kommer från medlemmarna, och det är dessa personer som du kommer att arbeta och träna nära tillsammans med.

Välj i enlighet med detta! Skolan bör också vara ackrediterad av en nationell organisation och instruktörerna bör ha legitima certifieringar. Fråga om dojon erbjuder ett introduktions- eller provmedlemskap. Vissa erbjuder klasser på introduktionsnivå eller sex till åtta veckors sessioner som en ”introduktion till Aikido”. Denna typ av kurs är ett bra sätt för dig att prova konsten och se om den är något för dig. När du väl har hittat en dojo och bestämt dig för att du vill träna eller fortsätta träna bör du försöka delta i lektionerna minst två gånger i veckan. En gång i veckan är bra för en grundläggande introduktion, men för att verkligen lära sig och behålla materialet är det bättre att gå på lektioner oftare, i takt med att ditt schema och dina externa åtaganden tillåter det.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*