Guide till hur betting odds fungerar

Guide till hur betting odds fungerar

Sportbetting online kan göra det mer spännande att titta på ditt favoritlags matcher. Det finns många sajter för oddsspel och det kan därför vara svårt att veta var du hittar bäst odds.

Att förstå sig på odds och veta hur man räknar ut möjlig avkastning på en satsning är grunden till framgångsrik sportbetting. Här hjälper vi dig med att lära dig hur de olika oddsformaten fungerar.

Att läsa och räkna ut odds

Bettingsajter använder sig i huvudsak av tre olika oddsformat: bråk, decimal och amerikanska odds. Samtliga format använder siffror för att representera odds, men siffrornas värde och betydelse skiljer sig åt.

Bråkodds

Fraktionella odds, eller bråk odds, representeras av ett bråktal, så som 10/1 eller 7/2. Det första numret, täljaren, berättar hur mycket du kan vinna. Det andra numret, nämnaren, innebär din satsning.

Så om ett spel har 10/1 i odds betyder det att du kan vinna 100 kronor om du satsar 10 kronor. Har ett spel oddset 2/7 och du bettar 70 kronor, betyder det att du vinner 20 kronor om ditt spel vinner.

Decimalodds

Decimal odds fungerar som bråkodds men kräver mindre matematik. Dessa odds visas som decimaltal, till exempel 2.50 eller 1.70.

Ett spel med oddset 2.00 betyder att du kan vinna lika mycket som du satsar. Så om du satsade 100 kronor och vann, så går du 100 kronor på plus. Odds under 2.00 är inte vidare bra, eftersom du inte kan vinna mer än vad du satsade. För att räkna ut din potentiella utbetalning multiplicerar du helt enkelt oddset med din insats.

Betting School har bra exempel för dig som vill veta mer om hur bråk- och decimalodds fungerar.

Amerikanska odds

Amerikanska odds ser annorlunda ut och är lite svårare att förstå sig på, eftersom de har både positiva (+) och negativa (-) värden.

Positiva odds anger hur mycket du kan vinna med en 100 dollars (eller kronors) satsning, medan negativa odds säger hur mycket pengar du måste satsa för att vinna 100 dollar / kronor. Till exempel om du spelar 100 kronor på ett lag med oddset +140 och vinner, så förtjänar du 140 kronor.

Ett negativt odds på -250 berättar att du måste satsa 250 kronor för att kunna vinna 100 kronor. Om du vinner innebär det att du får en nettovinst på endast 100 kronor, men du får även din satsning tillbaka.


Om du vill lära dig mer om amerikanska odds ska du kolla på US-Bookies omfattande engelskspråkiga guide om ämnet.

Sammanfattning

Att förstå hur odds fungerar och att kunna räkna ut dina potentiella vinster är a och o när det kommer till sportbetting. Det hjälper dig att få ut det mesta av din spelupplevelse.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*