Reglerna för Petanque eller Boule

Reglerna för Petanque eller Boule

Petanque är också känt som Boule och Bocce. Eftersom det är ett traditionellt pubspel utan något nationellt styrande organ finns det många olika varianter av utrustning och regler. Vid tveksamheter bör alltid de lokala spelreglerna gälla.

Beskrivning

Underlaget på en petanquebana kan vara av vilket material som helst, men tunt grus eller sand är lämpligast. Formen kan vara antingen en tunn remsa som är 25-30 m lång och 3 m bred eller en stor platt yta. Om det rör sig om en tunn remsa definieras ofta spelområdena av linjer: en linje 2 m från varje ände där en boule inte får spelas och en linje 5 m från varje ände bakom vilken en spelare måste hålla sig när han eller hon spelar varje boule.

Varje boule är tillverkad av metall, har en diameter på mellan 7 och 11 cm och väger cirka 800 gram, men det är tillåtet att spela upp till 1,3 kg. I singel har varje spelare tre boules, i dubbel har varje spelare tre boules och i trippel har varje spelare bara två boules. Jack eller cochonnet är en liten träkula med en diameter på cirka 4 cm. Normalt används ett verktyg som kallas baguette för att mäta avståndet mellan boules i nära situationer.

Spela

Boules spelas oftast i lag om tre personer. Ett bra trelag består ofta av en ”pointeur” som är bäst på att få in bouleerna närmast cochonnet, en ”tireur” som specialiserar sig på att slå ut motståndarens bollar och en ”milieu”, kaptenen som är en allroundspelare. Till att börja med drar spelarna lott för att bestämma vem som börjar. Efter den första sträckan startar den spelare som kastade den närmaste kulan i den föregående sträckan nästa sträckan från cochonnet-positionen.

Spelaren som startar benet måste först rita en cirkel runt sina fötter med en diameter på mellan 35 och 50 cm. Ofta används mätbaguetten för att utföra denna uppgift. Alla spelare måste hålla båda fötterna på marken och inom denna cirkel när de kastar. Spelaren kastar sedan cochonnet som måste landa mellan 6 och 10 meter bort och vara minst en halv meter från varje hinder som t.ex. spelplanens kant eller ett träd.

Den boule som ligger närmast cochonnet kallas alltid ”bästa boule”. Varje spelare kastar boule tills spelaren har slut på boule eller kastar en boule som är bästa boule. När en spelare har uppnått bästa boule spelar nästa spelare i motståndarlaget på samma sätt. När en spelare får slut på boule tar nästa spelare i samma lag över. Observera att den första spelaren därför alltid bara kastar en boule innan han drar sig tillbaka från kastcirkeln eftersom den första bouleen automatiskt är bästa boule. När alla spelare i ett lag har slut på boules, avslutar motståndarlaget sträckan genom att spela alla sina återstående boules i ett försök att öka sin poäng.

Poängsättningen är densamma som för Lawn Bowls – vinnaren av sträckan får en poäng för varje boule som är närmare målet än motståndarens bästa boule. Det lag som först når 13 poäng vinner.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*