Vad är travsport?

Travsport eller kort och gott trav är en sport som är populär både hos de som är genuint intresserade av hästar, men också av de som är intresserade av spel. Till skillnad från andra hästsporter såsom banhoppning eller dressyr drar travbanorna till sig personer som är ute efter att kunna tippa i vilken ordning hästarna kommer i mål och därav tjäna pengar.

En typisk travhäst

En travhäst är vanligtvis någon typ av varmblod. De har avlats fram i generationer för att rent fysiskt ha lättare för att trava och även instinktivt välja gångarten trav framför galopp. Travhästar har ett ganska speciellt utseende och rörelsemönster, det är lätt att känna igen en travhäst om man kan lite om hästar. De är ganska höga i mankhöjd men har en nätt kroppsbyggnad och manen får ofta växa fritt.

Varianter av travhästar

Trots att majoriteten av travhästarna är varmblod finns det även andra hästtyper som tävlar i trav. Dessa tävlar dock inte mot varmbloden utan mot andra av sin egen ras.

Exempelvis så finns det ponnytrav, ponnyerna som tävlar där är oftast shetlandsponnys och Gotlandsruss. Dessa körs av barn och ungdomar. Vid travbanorna i Sverige har det öppnat körskolor för yngre där de får lära sig att köra trav.

Att träna en travhäst

Precis som alla hästar som tävlar på elitnivå är det, oavsett tävlingsform, viktigt med ett träningsschema. Hästarna ska konditionstränas och styrketränas genom att köras både långt och långsamt och kort och snabbt. Unga travhästar måste dessutom tränas i att länga sin trav utan att falla över i galopp då detta inte är tillåtet på travlopp. En travhästs dag påbörjas med någon timme i skrittmaskinen för att sedan köras på träningsbanor under en timmes tid och därefter får den gå i hagen och sedan kanske ett tag i skrittmaskinen igen. Travhästar får precis som andra hästar på elitnivå mycket energirik mat och om man inte hittar en balans mellan energin som kommer in och energin som används kan man stå med en explosionsnära häst i stallet.

Att spela på trav

Det finns olika sätt att spela på hästar, eller på travsporten. Man satsar pengar på den häst man tror ska vinna. Man kan även satsa på topp fem eller hela startfältet om man vill. Har man sedan rätt så vinner man enligt en tabell med odds och kan då välja att hämta ut pengarna eller spela på nästa lopp istället.

Monté

Monté är en travsportgren som är lite av en hybrid mellan trav och galopp. Här tävlas travhästarna i trav med ryttare på ryggen. Som montéryttare gäller det att ha styrka i benen då de, precis som jockeys för galopphästar, måste stå upp under hela loppet. Monté finns för både ponnys och stora hästar. Det är inte i närheten av att vara lika populärt som vanligt trav men är ofta ett populärt inslag under en temadag på travbanan.

Bli först med att kommentera

Kommentera