Hästsport

Hästsporten är en av de sporter som aktiverar flest människor i Sverige. Man räknar med att bara ridsporten själv är Sveriges sjätte största sport sett till antal utövare och den kommer på en andra plats sett över ungdomssporterna. Och då har man inte ens räknat in utövare för travsporten eller galoppen. Cirka en halv miljon svenskar ägnar sig på något sätt åt hästsport varje år, där de allra flesta utövare är tjejer och kvinnor. Man brukar säga att det endast är ungefär tio procent av utövarna som består av pojkar eller män. Däremot så är hästsporten den största sporten i Sverige för personer med någon form av funktionsnedsättning.

Inom hästsport tävlar män och kvinnor på precis samma villkor, vilket gör sporten ganska unik. Istället för att delas in utifrån kön så delas man in utifrån ålder eller meriter.

Hästsporten har flera olika grenar, så som ridsport, travsport och galoppsport och benämningen
hästsport enbart är ett samlingsnamn. Ridsporten kan sedan delas in i ytterligare grenar; hoppning, dressyr, fälttävlan för att nämna några.

Till skillnad från många andra sporter har man inom hästsporten en annan individ att ta hänsyn till för att lyckas, oavsett om man ägnar sig åt ridning för hobby eller om man vill satsa större. Det är inte bara den utövande människan som ska lära sig och som måste vara i form. Utövaren måste också ha en bredare kunskap om sin specifika gren samt även stor kunskap om hästhållning.

Tävlingsmässigt så finns det allt ifrån så kallade ”blåbärstävlingar” eller ”clear round” som är inofficella tävlingar till stora världsmästerskap. De flesta utövare som tävlar gör det dock på nivå om regionalt eller nationellt, alltså att man tävlar på tävlingar för sin region eller för hela Sverige. På lägre nivåer finns det också mästerskap i form av klubbmästerskap (KM, tävling enbart för en enskild klubb) eller distriktsmästerkskap (DM, mästerskap i sitt tillhörande distrikt). Det krävs mycket för att ta sig hela vägen vidare till europeeiska mästerskap (EM) eller världsmästerskap (VM och OS).

Förutom de 500.000 människor som aktivt engagerar sig i hästsporten på något sätt så drar de stora mästerskapen också till sig en rejäl publik. I Sverige räknar man med att cirka en miljon svenskar tittar på hästsport, antingen på TV eller live.
Kort sagt kan man sammanfatta hästsporten som en sport som engagerar både barn, ungdomar, vuxna och pensionärer, både pojkar och flickor, män och kvinnor.

Bli först med att kommentera

Kommentera