Sverige tar i med hårdhandskarna mot matchfixning

I slutet av 2020 kom Spelinspektionen ut med att Sverige kommer ta i med hårdhandskarna kring matchfixning av svenska matcher. Det har senaste åren blivit ett växande problem med många drabbade.

Beslutet som kom i september 2020 och kallas i Spelinspektionens press release på deras webbplats ”nya regler för att motverka matchfixning och skydda utövare under 18 år” och de nya reglerna innebär då bland annat följande regleras för vadhållning hos spelbolag med svensk licens:

  • Regelbrott under matcher
  • Individuella prestationer gjorda av spelare som inte är myndiga.
  • Endast de 4 högsta divisioner går att spela på.

Fotbollen anges specifik som en högrisksport när det kommer till just matchfixning och är där problemet främst finns just nu. Speciellt i de lägre divisionerna på grund av att det där inte går att tjäna pengar på sitt utövande och kontrollerna är i stort sett obefintliga.

Spelinspektionen tror att de med denna nya reglering kommer få bort en stor del av problemet med matchfixning då det nästa helt kommer saknas skäl och motiv till att försöka påverka en match.

Gäller bara svenska matcher i Sverige

Reglering gäller alltså bara i Sverige för svenska matcher och de spelbolag med svensk spellicens som regleras av Spelinspektionen och inte de casinon med spel utan svensk licens som finns i Europa och andra delar av världen. Matchfixning är så klart ett större problem som rör och drabbar hela världen och det samarbetas mellan länder, myndigheter och sportorgnisationer för att försöka få stopp på detta utbredda problem. Problemet är relativt litet i Sverige om man jämför med andra länder, men det gör det inte till ett mindre allvarligt problem som det måste tas i med hårdhandskarna för att få bukt på. Polisens och andra myndigheters intensifierade arbete mot organiserad brottslighet är så klart också en åtgärd som hjälper till även när det kommer till spelrelaterade bedrägerier som till exempel matchfixning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*