Tävla i fitness

Tävla i fitness

Har du styrketränat ett tag och börjar känna dig sugen på att tävla i fitness? Oavsett hur stark du är eller hur pass muskulös du är, så bör du definitivt testa på tävling om du tycker det verkar spännande. Det värsta som kan hända är att konkurrensen visar sig vara lite för hård eller att du upptäcker att din fysik inte riktigt platsar i tävlingssammanhang, men då är det ju ett ypperligt tillfälle att fortsätta utvecklas och komma igen senare. Under tävling i fitness finns det många olika grenar att välja mellan, där väl klassisk bodybuilding är den mest kända, och utformningen på dessa grenar varierar något mellan män och kvinnor.

Tävla i Men’s Physique

För män som vill tävla i fitness går det bland annat att välja mellan Bodybuilding som premierar hårda och symmetriska muskler eller Classic Bodybuilding som är en mer nedtonad version. Som nybörjare går det att tävla i dessa grenar, förutsatt att du har tillräckligt med muskler, men det allra bästa valet för nybörjaren brukar vara att delta Men’s Physique.

Men’s Physique har uppkommit som ett svar på efterfrågan av kroppar som inte är så extrema. Som ett typexempel på en kille som tävlar i Men’s Physique kan du tänka dig en fitnessmodell. I denna gren är utseendet alltså viktigt och du måste förstås ha väl synliga muskler men för övrigt är tävlingsgrenen ganska avslappnad. Det förekommer till exempel inget flexande, annat än att du går runt på scenen och poserar, och dessutom förväntas du bära shorts som täcker låren istället för de minimala shorts som används i Bodybuilding.

Tävla i Bikini Fitness

För kvinnor som vill tävla i fitness finns Women’s Physique, som kan jämställas med Bodybuilding för män, liksom Body Fitness som är den nedtonade versionen där kvinnor fortfarande ska se ganska kvinnliga ut. Allra populärast är dock Bikini Fitness som motsvaras av Men’s Physique bland männens tävlingsgrenar och för nybörjaren är Bikini Fitness det naturliga valet.

De tävlande i Bikini Fitness ska ha starka och muskulösa kroppar utan att kvinnligheten går förlorad. Det ligger därför ett stort fokus på att midjan ska vara smal, att rumpmusklerna ska vara relativt stora och att helheten ska vara ganska rund och mjuk. Kort sagt platsar dessa kvinnor som fitnessmodeller eller som bikinimodeller. Inte heller i denna gren förekommer något flexande av muskler och istället visas kroppen upp genom poseringar och genom att du rör dig mjukt på scenen.

Tävla i Athletic Fitness

En typ av fitnesstävling som inte är lika populär som de ovan nämnda men som ändå är väl värd att testa är Athletic Fitness. I Athletic Fitness är det prestationen som spelar roll, snarare än utseendet. Det finns olika tävlingar inom denna fitnessgren och det kan till exempel gå ut på att du ska kunna göra ett visst antal chins eller dips. Därtill finns det mer ovanliga tävlingar inom denna sektor, till exempel tävlingar där de tävlande ska genomföra en hinderbana. Athletic Fitness passar för nybörjare såväl som för mer rutinerade personer och båda könen kan tävla.

Bli först med att kommentera

Kommentera