Välj rätt vandringsstavar!

Välj rätt vandringsstavar!

Att vandra med vandringsstavar kan öka förbränningen när du promenerar, ger mindre belastning på knän och ger dig dessutom bättre balans. Fördelarna med att gå med vandringsstavar är många, men det kan vara svårt att veta vad för stav du behöver och vilka andra tillbehör som kan vara bra att investera i.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver när du ska vandra med vandringsstavar!

Varför vandra med vandringsstavar?

Att vandra med vandringsstavar ger dig bättre stabilitet och hjälper dig att hålla balansen, speciellt vid branta partier. Där blir de ett hjälpmedel till dina fötter då vikten fördelas på fyra kontaktpunkter istället för två. Att vandra med vandringsstavar minskar även påfrestningar på leder i bland annat höfter och knän.

Vandringsstavens stora fördel är att den kan användas på alla möjliga typer av vandringar. De går minst lika bra att använda på plan mark som de gör i bergsspår och uppförsbackar. Du behöver heller inte vandra med vandringsstaven från start till mål, en del väljer att endast ta fram dem vid mer utmanande terräng där de behöver extra hjälp att hålla balansen.

Välj rätt stav

När du väljer stav är det en bra idé att du funderar ut på förhand i vilken terräng du kommer vistas i. Detta kan göra ditt val av stav mycket lättare, då det finns många olika varianter och modeller på marknaden speciellt utformade för olika användningsområden. Kortare turer kommer heller inte behöva lika mycket av staven som för längre vandringsturer och här spelar även material en stor roll. Här nedan går vi igenom de vanligaste vandringsstavarna och dess optimala användningsområden

Nybörjarstav

Om du vill använda stavarna till lättare promenader eller kortare vandringsturer kan en nybörjarstav vara allt du behöver. Dessa stavar har ofta skaft gjorda av aluminium som en god balans mellan hållbarhet och vikt. Nybörjarstavar är justerbara och brukar i regel kunna fållas ihop till antingen två eller tre delar. Detta gör att de blir lätta att transportera och använda.

Lättviktstav

För den som utför vandring i tuffare terräng, eller går på längre vandringsturer kan en lättviktstav istället vara ett bättre alternativ. Dessa stavar kan användas i alla typer av terräng och är utrustad med en rem och ett bekvämt grepp.

Lättviktstaven har ofta kolskaft då de är styva, absorberar stötar och är lättviktiga. Dessa stavar har fler funktioner och är därför ett mer kostsamt val, men de är en bra investering om du vet att din vandring kommer kräva mer av staven.

Olika typer av vandringsstavar

Oliks stavar besitter olika funktioner och här har du ett flertal olika modeller att välja mellan. Förutom att välja mellan aluminium och kolstav, så kan du kika på nedan funktioner.

Hela eller mono-stavar: Dessa stavar är styvare och lättare, men en nackdel är att längden inte kan justeras.

2-delars teleskopstavar: På dessa stavar kan längden justeras samtidigt som den har god styvhet.

3-delars teleskopstavar: 3-delar är de vanligaste stavarna. Längden kan justeras, och de är dessutom kompakta när de är hopfällda.

3-delar, z-vikta stavar: Här är stavarnas sektioner länkade med ett snöre. För att sammanfoga staven drar man i snöret och låser fast det. En del vikbara stavar har även en teleskopfunktion. De gör så att längden kan justeras.

Annan utrustning

Förutom vandringsstav till vandringen är det även viktigt att du har ett par rejäla vandringsskor va som både är bekväma, men som även håller fötterna varma och torra beroende på den terräng du kommer att gå i. En vandringsryggsäck ger dig även stor rörelsefrihet, samtidigt som du har med dig all packning du kommer behöva under din vandringstur med smarta fack och fickor.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*