Om du älskar att åka skidor i våra vackra fjäll har du säkert funderat på hur det skulle vara att ha en egen stuga i ditt favoritområde. De svenska fjällen har så mycket att erbjuda och inte bara skidåkning. Att vandra, cykla mountainbike, fiska och bara njuta av naturen är andra aktiviteter i fjällen som gör att friluftsintresserade kan roa sig hela året runt.
Sportstugor är en svensk tradition
Friluftsliv har länge varit en viktig del av den svenska kulturen. 1914 grundades Förbundet för Fysisk Fostran som byggde de första stugorna för friluftsliv. Under 1900-talet blev sommarboende vanligare bland den svenska befolkningen, tack vare bättre ekonomiska och sociala villkor.
Under 1920-talets slut fasades sommarstugan ut och sportstugan blev den vanligaste fritidsbostaden. Tanken var att sportstugan skulle kunna användas hela året runt, med utgångspunkten sport- och friluftsliv i skog och på sjö. Till skillnad från en sommarstuga var sportstugan bättre isolerad och hade en enklare inredning, eftersom idealet var en naturlig och hälsosam livsstil. Många av de äldre sportstugorna finns kvar i fjällvärlden, men flera av dem har moderniserats.
Permanent eller för semestern
Oavsett om du helst åker till Åre, Härjedalen, Idre eller kanske Kittelfjäll finns det både stora och små stugor som kan förverkliga din dröm. Du kan välja att köpa ett mindre fritidshus med enkel standard, eller satsa på stort och investera i en lyxstuga. Många stugor har skidspår direkt utanför, så du kan snöra på dig skidorna direkt efter morgonkaffet och ge dig ut på äventyr.
Ett tips är att besöka en lokal mäklare i det område som du inspireras av. HusmanHagberg är experter på den svenska fjällvärlden och de har flera kontor över hela Sverige. Med en lokal mäklare får du insikt i bostadsmarknaden, vägledning genom hela köpprocessen och stöd på vägen när du ska förverkliga din dröm.
Nu när distansjobb har blivit vanligare är det många som väljer att bosätta sig permanent i fjällen. Andra har sportstugor som de åker till för att komma bort från stan och ladda batterierna. Ett annat alternativ är att köpa in dig i ett andelsboende. Då betalar du en summa för att få nyttja boendet ett bestämt antal veckor varje säsong.
Hyr ut när du inte är där
Ett vanligt sätt att hjälpa till att finansiera en sportstuga på är att hyra ut den under de veckor som du inte är där. Om du väljer att köpa en stuga på en populär plats är det en stor chans att du är fullbelagd åtminstone några veckor varje år. Nackdelen är att du inte kan vara där själv under de veckorna, men inkomsterna kan ändå göra det till ett bra alternativ. Sportlovet och jullovet brukar vara populära veckor.
Bli först med att kommentera