Köpa cykelhjälm till barn- Detta bör du tänka på!

Köpa cykelhjälm

Att börja cykla är för barn är en otrolig självständighetskänsla samtidigt som det är både bra träning och ett smart transportmedel. Men vad finns det för regler och hjälmkrav som gäller för cykelhjälmar till barn och hur väljer du rätt storlek? 

Vi går igenom allt du behöver tänka på när du ska köpa cykelhjälm till ditt barn! 

Vad finns det för regler för cykelhjälmar för barn? 

Sedan år 2005 har det tillkommit en hjälmlag i Sverige där alla barn och ungdomar under 15 år måste bära cykelhjälm både när de själva cyklar, men även om de blir skjutsade på cykel. Det är även rekommenderat att alla barn under sju år bär hjälm med grönt spänne.  

Hur ska en cykelhjälm för barn sitta? 

Att använda cykelhjälm för barn när de cyklar kan vara skillnaden mellan liv och död. För lite äldre barn kan diskussionen om cykelhjälm vara pågående, men om ditt barn får välja ut en cykelhjälm med snygg design och färg brukar det vara lättare att få dem att vilja bära dem.  

Det viktigaste du behöver ha i åtanke när du ska köpa cykelhjälm till barn är att köpa en hjälm i rätt storlek. För att kunna räkna ut storleken som ditt barn bör ha kan du med fördel mäta ditt barns huvud där det är som tjockast och sedan se över butikers storleksguide för att hitta rätt.  

Det är otroligt viktigt att du inte köper en något större hjälm för att ditt barn sedan ska växa in i den. Cykelhjälmen skyddar bäst när den har rätt storlek och sitter ordentligt runt ditt barns huvud. Om du köper en för stor hjälm förlorar den sin hela funktion.  

Vad är ett rotationsskydd? 

När du börjar leta mellan olika modeller av cykelhjälmar på marknaden kommer du med säkerhet stöta på de hjälmar som har någonting som kallas för rotationsskydd. Detta skydd och säkerhetssystem kallas för MIPS.  

En cykelhjälm som är utrustad med ett rotationsskydd innebär att hjälmen hjälper att minska huvudets rotation vid slag. Rotationsvåld är nämligen det som hjärnan är allra mest känslig för vid en olycka. Om du är osäker på om den hjälm du tittar på är utrustad med MIPS eller inte kan du kika innanför hjälmen. Under vadderingskuddarna är hjälmar med MIPS utrustade med ett tunt gult foder.  

Hjälmar med grönt spänne 

En del barnhjälmar knäpps med ett grönt spänne. Det gröna spännet finns där för att lösas ut om barnet fastnar i något föremål och blir hängandes i hjälmen, en stor risk vid fartfyllda lekar. Det gröna spännet rekommenderas till mindre barn upp till sju år, för en extra säkerhet när de är på cykeltur.  

Stiga Helmet Play Pink 

För mindre barn är Play från Stiga en hjälm som passar all sorts lek som cykling, inlinesåkning och sparkcykelturer.

Hjälmen sitter bekvämt på huvudet och har ett flertal lufthål för att ge ventilerande egenskaper. Ytterskalet är gjort av HDPE-material som skyddar mot hårda stötar.  

Hjälmen har även en mjuk stoppning med en justerbar resår på insidan. Play är utrustad med det gröna spännet för extra säkerhet för barn upp till sju år.   

BTWIN Cykelhjälm Teen 520 Junior 

BTWIN Cykelhjälm 520 Junior är en skyddande hjälm med ABS-skal enligt EN-standard 1078 som ger ett skydd runt hela huvudet.

Hjälmen har 12 luftningshål som ger goda ventilerande egenskaper och den är även utrustad med ett hål baktill för hästsvans.  

Cykelhjälmen har stötabsorberande egenskaper och justerbara hakband och spännen som gör att hjälmen sitter ordentligt på huvudet. Teen 520 Junior är dessutom väldigt lätt till vikten och finns tillgänglig för barn mellan 4-15 år.  

Abus Hjälm Smiley Grönt Spänne 

Här har vi en prisvärd cykelhjälm från Abus, Smiley som är utrustad med en djupgående baksida och nackskydd. Hjälmens yttre del har en in-mold teknik som är en hållbar sammansättning tillsammans med ett inre stötdämpande skydd EPS.  

Hjälmen har även en god ventilation med 8 luftintag och mjuka remmar som är lätta att justera för rätt storlek på barnets huvud.

Förutom att vara en säker och stöttålig hjälm är den dessutom utrustad med det gröna spännet för en större säkerhet för mindre barn som använder hjälmen.  

Bli först med att kommentera

Kommentera