Allt om curling – vintersporten med en rik historia! 

Allt om curling

Curling är en relativt enkel vintersport som kräver styrka, precision och en hel del strategi. Curling eller schack på is som det även kallas är en perfekt lagsport som det även tävlas i under vinter-OS. Men vart kommer denna sport ifrån där tunga stenar spelas på is och hur utövar du sporten? 

Vad är curling? 

Curling är en vintersport som spelas på is med tunga stenar. Man spelar curling på en bana som är minst 44,5 meter lång och ungefär 4,5 meter bred. Tillsammans med ditt lag på 4 spelare kastar ni två stenar per omgång och använder sedan borstar eller kvastar för att ändra stenens bana.  

Denna vintersport utövas i cirka 55 länder världen över, där Kanada är det största då ungefär en miljon är curlingaktiva. Curling är en sport som i princip vem som helst kan utöva då det ger både fysiska och psykologiska fördelar. Förutom den fysiska delen av spelet så behöver du ha otroligt mycket skicklighet och strategi för att vinna spelet.  

Curlings historia 

Namnet curling är än idag en något oklar fråga, men en del menar att namnet kommer från verbet curl. Vad de flesta källor däremot är ganska överens om är att det tidigaste spåret av curling kan ses i Skottland så tidigt som på 1500-talet. Forskare har kunnat spåra sporten så långt bak på grund av en curlingsten som blivit hittad med datumet 1511.

I dokument har curling nämnts så tidigt som år 1540 och man har även hittat målningar av den flamländska konstnären Pieter Brueghel där en liknande sport utövas.  

Förr i tiden spelades curling inte på en konstgjord bana som idag utan på frusna sjöar eller dammar. År 1716 byggdes dock den första officiella curlingbanan i Skottland för sporten och till den amerikanska kontinenten kom sporten först år 1807 genom skotska emigranter. Idag spelas sporten världen över och curling blev dessutom en olympisk sport på 1900-talet. 

Hur spelar du curling? 

Curling går ut på att två lag med vardera fyra spelare tävlar mot varandra. Varje spelare i laget har en egen specifik roll som kallas förste, andre, tredje eller vice skip och lagkapten. Alla har en viktig roll för hur spelet utförs, men i regel så är det lagkaptenen eller skipper som hen även kallas som är den viktigaste spelaren.

Lagkaptenen brukar även vara den mest erfarna spelaren och är den som definierar strategin med sitt lag, som följs av sopandet. Lagkaptenen kastar de två sista stenarna och har den svåraste uppgiften då boet är fullt och det kräver en otrolig försiktighet. 

Curlingbanan är en smal, rektangulär bana och stenen som du spelar med får väga upp till 19,96 kilo. För varje omgång kastar varje spelare två stenar, åtta totalt och sedan använder deltagarna kvastar och borstar för att ändra färdriktningen av stenen.

Curling är en sport som kan liknas vid bowling då slutmålet är att stenarna ska komma så nära boet som möjligt, som ligger på andra sidan av banan.  

Hur vinner man spelet? 

Det finns ett flertal sätt som laget kan vinna tävlingen förutom att placera stenen så nära boet som de kan. Du kan slå ut stenar, vilket innebär att du skjuter ett hårt skott för att ta bort stenar från spelet.

Ditt lag kan även lägga upp en gard genom att placera era stenar så de skyddar lagets egna, vilket omöjliggör att motståndarlaget slår ut era stenar. Stenarna som sedan ligger närmast mitten är de som räknas.  

Curling genomförs i ett antal spelomgångar som brukar variera mellan 8-10 separata omgångar. Laget som slutar med flest poäng vinner, men om det blir oavgjort i slutet får man spela en utslagsomgång för att kunna kora en vinnare. För att spelet inte ska kunna fortgå hur länge som helst finns en tidsgräns för kasten på 60 minuter.  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*