Köpa skidryggsäck – En funktionell ryggsäck för backen! 

Köpa skidryggsäck

När du åker skidor behöver du ofta ha plats för både ombyten, snacks eller lavinutrustning. Med en skidryggsäck kan du susa ned i backarna med alla tillbehörigheter skyddade på ryggen. Men vad kännetecknar en bra skidryggsäck och vilka funktioner bör du kika lite extra på? 

Vi går igenom vad du behöver tänka på när du står i valet och kvalet av skidryggsäck! 

När behöver du använda ryggsäcken? 

Det första du bör fundera ut innan du köper en skidryggsäck är när du kommer behöva använda den och till vad. Vill du ha med ryggsäcken på längre turer i naturen och behöver packa extra ombyte, termos eller mat? Eller vill du ha extra plats för dina medresenärers packning, ska ut på skidtur med utrustning? Det du kommer behöva använda skidryggsäcken till kommer därför påverka valet av modell, funktioner och storlek. 

Oavsett vad du tänkt använda ryggsäcken till och hur ofta, finns det en hel del faktorer som du bör ha i åtanke innan köp. Nedan listar vi det viktigaste du bör tänka över när du ska köpa skidryggsäck. 

Material  

Då en skidryggsäck kommer användas på vintern med skiftande väder och i en sådan fartfylld aktivitet som skidåkning är det otroligt viktigt att du köper en slittålig ryggsäck i ett starkt material. När du åker skidor så slits ryggsäcken ut automatiskt och med ett material som exempelvis polyamid kan du känna dig säker i backarna.  

Då du säkerligen kommer vara utomhus i snö så är det även bra att välja en ryggsäck som antingen är vattenavvisande eller ännu bättre, vattentät. Detta gör att dina kläder och dina andra tillbehörigheter håller sig torra under hela åkturen.    

Passform 

Passformen är nödvändig för skidryggsäcken då du kommer bära den samtidigt som du åker. För största möjliga säkerhet bör du välja en skidryggsäck som sitter bra på ryggen utan att guppa eller röra på sig när du är i rörelse. Breda och bekväma axelremmar är att rekommendera samt ett smart midjebälte.  

Många ryggsäckar kommer i en storlek som du sedan kan justera utefter din längd och rygg, medan andra modeller på marknaden har olika storlekar för en mer anpassad passform. En del modeller har dessutom vadderade ryggpaneler som gör att ryggsäcken sitter extra bra och är följsam i backarna. 

Volym 

Hur stor ryggsäck kommer du behöva? Volymen på skidryggsäcken beror till stor del på hur mycket packning du kommer behöva ha med dig. De flesta skidryggsäckar på marknaden har en volym mellan 12-30 liter. För mindre packning passar 12 liter alldeles utmärkt.  

Du kan självklart hitta skidryggsäckar med en packning på över 30 liter, men vi rekommenderar att du försöker hålla dig till max 30 liter, då större ryggsäckar kan bli svårare och mindre smidiga att bära under åkturen.  

Fack och fickor 

Antalet fack och fickor brukar vara många på en skidryggsäck. Detta för att det ska finnas mindre lösa saker i ryggsäcken som kan röra på sig när du är i farten. Med många, smarta fack kan du dessutom packa din ryggsäck bättre och hålla reda på alla dina tillbehörigheter under turen.  

Har ryggsäcken ett extra fack för en vattenflaska eller ett vätskesystem? För längre turer är detta en självklar funktion att kika efter. 

Extra funktioner 

Om du endast tänkt använda din skidryggsäck för exempelvis toppturer och vill ha med dig lavinutrustning eller plats för dina skidor när du inte åker så bör du titta efter en modell med fästanordningar, fack för skidglasögon och om det finns en visselpipa på ryggsäcken.  

Om ryggsäcken har ett skidfäste kan du enkelt fästa dina skidor och stavar utanpå ryggsäcken och annan lavinutrustning vid behov. Att kunna fästa all din skidutrustning på din ryggsäck samtidigt som du har all packning inuti den gör att du får fria händer och har en komplett ryggsäck för alla turer i naturen! 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*