Innebandy

Innebandy är en populär sport i Sverige. Detta är en lagidrott som spelas inomhus med klubba och boll. Varje lag har fem utespelare och en målvakt. Innebandy påminner mycket om ishockey och spelarna byts ut löpande under matchens gång. Matcherna spelas under tre perioder som vardera är tjugo minuter. Mellan varje period är det en paus på tio minuter och när matchen startar efter varje paus har lagen bytt sida av planen. Spelarna ska under matchen helt enkelt göra mål i motståndarlagets målbur. Denna är av lite större storlek än den målbur som används i ishockey.

Under spelets gång får man till exempel inte slå med sin klubba på en annan spelares klubba eller knuffa någon med händer eller armar. Bryter man mot någon av de regler som finns blåser domaren för frislag. Det andra laget får då starta spelet obehindrat. Om det är en uppenbar målsituation eller ett friläge som hindras på ett otillåtet sätt kan domaren blåsa straffslag. Då får en spelare chansen att ensam möta målvakten för att försöka göra mål. Om en spelare bryter mot reglerna kan denna bli utvisad och laget får då spela med en spelare färre på planen under två minuter. Det finns även längre utvisningsstraff som domaren kan döma ut.

Innebandy kan vara en tuff sport och i yngre åldrar använder spelarna ofta skyddsglasögon för att skydda sig mot bollar som kan träffa ögonen. Målvakterna har flera typer av skydd på sig, bland annat hjälm, handskar och magplatta.

I Sverige spelas innebandy på professionell nivå i olika serier. De högsta serierna i landet är Superligan för damer och Superligan för herrar. Det är Svenska innebandyförbundet som ligger bakom seriesystemet. Vinnarna i herrarnas liga 2018/2019 var Storvreta BK och i damernas liga var det Täby FC som stod som segrare efter säsongens slut.

Innebandy är en av de mest populära sporterna i Sverige. Sporten har inte funnits jättelänge, utan dök upp i Sverige på 1960-talet och har sedan dess spridit sig mer över världen. Om man ser till antalet utövare per vecka så är innebandy en av de absolut populäraste sporterna i landet. Då räknar man in utövare i skolor, idrottsklubbar, korpverksamhet och matcher mellan kompisgäng eller på företag.

VM i innebandy spelas vartannat år och har pågått sedan år 1996. Sedan starten har Sverige tagit hem VM-guldet hela åtta gånger. De första sex VM-turneringarna var Sverige den ständiga vinnaren. Sedan 2008 har även Finland tagit hem segern fyra gånger. Nästa VM spelas i just Finland år 2020.

Vanliga frågor om innebandy

Hur många perioder är det i innebandy?

I innebandy spelas normalt sett tre perioder med en längd på 20 minuter vardera. Det finns också kortare matcher som kan spelas med två perioder, var och en på 15 minuter, eller fyra perioder, var och en på 10 minuter. I slutspelsmatcher eller i vissa turneringar kan periodlängden också förlängas eller förkortas.

Bli först med att kommentera

Kommentera