Esport är här för att stanna

Esport är här för att stanna

Esport, även skrivet eSport, Esport, Esports etc., är en förkortning för Elektronisk Sport.

Det är alltså spel, dataspel, TV-spel och övriga onlinespel som det går att tävla inom på en hög nivå. Esport har sitt ursprung inom tävlingar på arkadhallar, Nintendo-mästerskap och dylikt, men innebär huvudsakligen datorspel på nätet i dagsläget.

Precis som hos klassiska sporter så ser spelen för odds och betting olika ut beroende på vilket datorspel som väljs. Inom vissa spel kan det inte bli oavgjort, då kan du betta på vinnarspel. Annars fungerar alltid 1×2. Prop-bets är populärt inom Esport och matchens lirare, first blood samt antal kills brukar finnas inom de flesta Esporter.

Esport bet är mycket mer rörligt än traditionell sport, och de största spelen inom Esport ändras en del med jämna mellanrum. Detta då nya spel släpps, befintliga spel uppdateras och så vidare. De genrer som är mest efterfrågade är MOBA, Battle Royale och FPS. De spel som toppar listorna är: Dota 2, League of Legends, Fortnite, CS:GO, Call of Duty samt Overwatch.

Om man frågar vilken som är den senast tillkomna stora sporten så är det inte många som kan besvara det. En del av de största och mest populära sporterna har varit med sedan antiken, en del under ännu längre tid.

Esport är under ständig utveckling. Befintliga spel får regelbundet nya uppdateringar, vapen, karaktärer eller liknande som förändrar hela spelsättet. Nya spel lanseras och får enorm efterfrågan. Ta till exempel battle royale spelet Fortnite som släpptes 2017 och idag har över 250 miljoner spelare. Enbart speltillverkarnas fantasi sätter gränser för E Sportens framtid.

Det finns många olika typer av spelgenrer och därför finns det något som passar de flesta. Dessutom finns det mängder av olika versioner och varianter av de flesta spelen.

Esporten har som nämnt få begränsningar. Nya spel tillkommer konstant och befintliga spel blir uppdaterade regelbundet. Det bästa är att precis alla kan vara med! Vilken annan typ av sport är så lättillgänglig, inkluderande och omfattande? Det spelar verkligen ingen roll om du är man eller kvinna. Din bakgrund är helt oväsentlig, din fysik samt vart du bor påverkar inte dina chanser. Alla tävlar precis på samma villkor. Prispengarna och publiken går till den som förtjänar det allra mest.

Vi svenskar är riktiga hejare på e sport och har blivit bortskämda med att se lag från Sverige vinna tävlingar över hela världen. I takt med att turneringar har börjat locka fler åskådare, både online och på plats i stora arenor, har det även väckt intresse hos spelbolag som numera tillhandahåller esport betting för oss som bor i Sverige.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*