Fem intressanta fakta om handboll

Fem intressanta fakta om handboll

I ett relativt litet land som Sverige, har vi trots allt gång på gång lyckats med bravader på den internationella sportscenen. Utan att begränsa oss till de största publiksporterna som fotboll och hockey, har vi även lyckats ta oss långt inom andra mindre, men lika folkkära sporter, till exempel handboll och lacrosse.  Men känner du till dessa intressanta fakta om handboll?

1: En sport med rötter i Norden och Romarriket

Handboll är mycket populärt i Norden och den moderna handbollen anses ha sina rötter i Danmark. Gräver vi djupare hittar vi även ledtrådar som visar att liknande sporter utövades så långt tillbaka i historien som i Romarriket. Då gällde andra regler än de som spelet spelas efter i dag, och det var inte förrän på tidigt 1900-tal som handbollen utvecklades till den publikvänliga sport som tusentals svenskar bänkar sig för att se. Sporten har utvecklats mycket sedan de romerska kejsarnas tidevarv, inte minst strukturen runt själva utövandet.  I dagsläget har vi till exempel Svenska Handbollsforbundet SHF, som arrangerar diverse turneringar, och är huvudorganisation för alla handbollsklubbar.

2: Utomhushandboll dominerade i Europa

I dag har vi lyckligtvis ett skyddande tak när vi har nöjet att se handboll på plats. Men inomhushandboll har genom historien varit allt annat än en inomhusidrott. Fram till början av 1900-talet var utomhushandbollen dominerande, och först på 1960-talet var en handbollsplan i en sporthall en självklarhet.

1938 hölls det första världsmästerskapet i utomhushandboll i Berlin, och samtidigt arrangerades också det första världsmästerskapet i inomhushandboll. På grund av de instabila och omväxlande väderförhållanden i Europa, i synnerhet de norra delarna, blev 1966 års världsmästerskap det sista i utomhushandboll. Men det var inte bara problemen med vädret som bidrog till att utomhushandbollen upphörde, spelet blev betydligt snabbare och mer pubilikvänligt på den mindre inomhusplanen med ett bättre underlag.

3: En global sport

Det kan kännas lite isolerat och långt från övriga världen uppe I Norden, men passionen for idrott i allmänhet och handboll i synnerhet verkar inte ha några gränser.  Handbollsfebern har inte bara drabbat Europa, utan har sprit sig ner till Nordafrika, där sporten ständigt får fler utövare och intresserade. 1988 tog dessutom Sydkorea ett OS-silver på hemmaplan, en bragd som definitivt har fått invånare runt om I Asien att få upp ögonen för sporten. En fartfylld och spännande sport som handboll kommer tveklöst att fortsätta sprida sig runt om i världen.

4: Det ekonomiska intresset växer

Precis som alla andra sporter har handbollen utvecklats mycket sedan starten. Det har i sin tur lett till att publiksiffrorna är helt annorlunda i dagsläget än i sportens vagga. Ökat publikintresse har ocskå lett till att intressenter inom ekonomiområdet har börjat investera mer i sporten, inte minst gällande den för sporten så viktiga sponsringen.  

Den ekonomiska omsättningen inom sporten har ökat markant och i dagsläget handlar det om pengar som spelarna i början av 1900-talet bara kunde drömma om.  Det råder delade meningar om pengar i sport, men det går inte att sticka under stol med den fördel som pengarna ger i form av att elitspelarna kan försörja sig på sporten. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att bli bäst på en sport om alla enskilda lagspelare måste arbeta hel- eller deltid vid sidan av all träning.

Aftonbladet skrev i den här artikeln att de svenska EM-spelarna i Zagreb 2018 kammade hem en rekordbonus på 75 000 kronor när de tog sig till final. Som en följd av det här har även fler åskådare fått upp ögonen för sporten, och då i synnherhet den betting-intresserade delen av publiken. Odds och sportbetting har hittat sin väg in i handbollen där aktörer som till exempel https://www.mrgreen.com/sv/betting har öppnat upp möjligheten för tusentals svenskar att satsa pengar på olika resultat i internationella och nationella handbollsmatcher och mästerskap. 

Det är omöjligt att säga exakt vilka nivår handbollen till slut kommer att nå ekonomiskt. Det går bara att sia om ifall sporten till och med kan konkurrera med fotbollen gällande omsättning, men utvecklingen går i ett rasande tempo!

5: Damerna tar plats

En mycket positiv utveckling som vi har sett med handbollen, är att damhandbollen nästan lika popular som herrhandbollen. Det svenska damlandslaget har rönt stora framgångar internationellt  och medan damlagen i många andra sporter kämpar för sin överlevnad, är utvecklingen den motsatta inom handbollen. Sporten lockar många ungdomar, vilket gör att återväxten för damlandslaget är god, något som också är ett måste för att hanbollen ska kunna utvecklas vidare.

Handboll är alltså en sport som växer allt mer och som fler och fler får upp ögonen för globalt. Det gör att det inte är omöjligt att vi får se handbollen ta plats på ännu större arenor i framtiden.

Bli först med att kommentera

Kommentera