5 fakta om Lacrosse ursprung

5 fakta om Lacrosse ursprung

5 fakta om Lacrosse – Så du tror att du vet allt som finns att veta om Lacrosse, Kanadas officiella sommarsport? Kanske spelar du till och med sporten själv. Men jag slår vad om att vi har några fakta om sportens ursprung som du aldrig har hört förut!

1. Vad är Lacrosse?

Lacrosse är en actionfylld och snabb sport som spelas med tio spelare per herrlag eller tolv i ett damlag. Spelarna använder klubbor med nät i ändan för att kasta en boll till varandra och förflyttar sig uppåt på planen för att göra mål på ett mål i slutet av planen.

De kallar det den snabbaste sporten på två fötter!

2. Varifrån kommer Lacrosse?

Ingen vet egentligen vem som uppfann Lacrosse. Men vi vet att First Nations-folket först spelade den över hela Kanada för över 500 år sedan.

Varje nation hade sin egen version av sporten, men alla spelade den för att tacka den stora anden – kallad Gichi-manidoo på Anishinaabe – för det liv och de gåvor de hade fått.

Lacrosse spelades för skojs skull, som en del av festivaler, för att lösa tvister mellan stammar eller för att förbereda krigare för jakt och strid.

3. Varför kallas det Lacrosse?

Innan det kallades Lacrosse kallade algonquinerna sporten för baggataway och irokeserna för tewaarathon.

Legenden säger att den döptes till Lacrosse av franska nybyggare som tyckte att käppen såg ut som den stav som deras biskopar bar i kyrkan och som kallas kofot. På franska kallas kofoten för crosse. Nybyggarna såg hur ursprungsbefolkningen spelade sitt spel och kallade det för ”la crosse”.

4. Hur spelade ursprungsfolket Lacrosse?

Lacrosse spelades ursprungligen med en träkula, som sedan uppgraderades till en kula gjord av hjortskinn och stoppad med päls. Träpinnarna toppades med ett nät av hjortsenor.

Istället för att ett lag med tio spelare spelade en timmes match fanns det ursprungligen inget fastställt antal spelare. Enligt rykten fanns det spel där upp till 1 000 spelare från många byar deltog under flera dagar.

Längden på spelplanen ändrades för att passa det område som var tillgängligt. I stället för den nuvarande längden på 100 meter kunde planen vara 460 meter eller flera kilometer lång.

Lacrosse-matcher var enorma evenemang! Även om kvinnor inte deltog i dessa spel hade de en egen version kallad amtahcha, som hade kortare klubbor.

5. Berättelsen om lommen Mong och höken Kaikak

Lacrosse är inte bara en häftig sport, det är också en mycket viktig del av den inhemska kulturen. Enligt en legend från Ojibwa – Why Birds go South in Winter – spelar Lacrosse också en särskild roll i naturen. Legenden går så här:

För länge sedan fanns det bara sommar. Dagarna var alltid varma och soliga. Vinter och snö var okända. Mong lappan var inte annorlunda än de andra fågelungarna. Han spelade alla deras lekar. Men mest av allt älskade han att spela Lacrosse. Problemet var att hans vänner inte alltid ville spela Lacrosse.

Mong bestämde sig för att utmana de andra fåglarna till en match. Inga fåglar ville spela utom hökungen Kaikak. Men Mongs lag förlorade alla matcher och vadslagningar som han gjorde med Kaikak. Hans straff för att han förlorade?

Varje år efter det förde nordvinden med sig den kalla vintern och Mong och hans vänner var tvungna att flyga söderut. Om Mong inte hade varit så ivrig att spela Lacrosse hade vintern aldrig kommit.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*