5 fakta om skidskytte – Allt du behöver veta! 

Skidskytte

Skidskytte är en sport som är populär i vårt avlånga land och inför varje säsong verkar det dyka upp allt fler frågor kring sporten, dess regler och vad för olika discipliner man kan tävla i. Vi har i denna artikel listat 5 fakta om skidskytte och hur du utövar sporten! 

1. Vad är skidskytte? 

Skidskytte är en sport som kombinerar två olika sporter i en – skidåkning och luftgevärsskytte. I denna sport kan du tävla i olika discipliner, där både stående och liggande skytte ingår. När du utövar skidskytte behöver du rätt utrustning som består av stavar, skidor och gevär. Annan utrustning som många som tävlar i sporten inte kan leva utan är anpassade handskar och skidglasögon. 

När du tävlar i skidskytte så skjuter du mot en måltavla. Avståndet till denna måltavla oavsett om det är liggande eller stående skytte du tävlar i, är 50 meter. Avståndet räknas från där dina skott avlossas fram till måltavlan. Prickarna skiljer sig dock åt beroende på om du tävlar i liggande eller stående skidskytte. Träffytan för stående skidskytte ligger på 11,5 centimeter i diameter medan det i liggande har en träffyta på 4,5 centimeter. 

2. Var kommer skidskytte ifrån? 

Sporten har sitt tidigaste ursprung i Norge och utfördes till en början som en militär tävlingsdisciplin. Det går att spåra sporten ända bak till år 1767 då norska soldater tävlade i skytte på skidor. Fyra gånger var skidskytte en uppvisningsgren i OS som en militärpatrulls-tävling. Lagen bestod då av en officier, underofficier och två soldater, men kom senare att tas bort från det olympiska sammanhangen.  

Första gången som grenen hade ett officiellt världsmästerskap var år 1958. Reglerna har med åren utvecklats samtidigt som distanser har utökats och idag är skidskytte en otroligt populär vintersport runt om i världen. 

3. Vilka discipliner kan du tävla i? 

I skidskytte finns det 6 olika discipliner som du kan tävla för i världsmästerskap, där 4 av dem kan tävlas individuellt. De två discipliner, stafett och mixedstafett tävlar du i lag. 

Distans är den mest krävande och även den längsta disciplinen i skidskytte som ligger på 20 kilometer för herrar och 15 kilometer för damer. Här utför du 4 skjutningar, hälften ståendes och hälften liggandes. 

Sprint är en förkortad version av distans och ligger på 10 kilometer för herrar och 7,5 kilometer för damer. Här sker endast två skjutningar, en liggandes och en stående. 

Jaktstart hamnar du i då du kvalar in från en tidigare tävling. Tiden från din senaste tävling är den tid du startar efter ledande åkaren. Den som sedan kommer först i mål vinner. För herrar är distansen 12,5 kilometer och för damer 10 kilometer. Även här har du fyra skjutningar, två av varje sort. 

I masstart startar alla deltagare samtidigt och den som kommer först i mål vinner. Du skjuter 4 gånger under denna disciplin och banans längd är 15 kilometer för herrar och 12,5 för damer. I denna tävling kan högst 30 skidskyttar delta. 

4. Vad finns för regler för gevären som används? 

Inom skidskytte är det inte tillåtet att använda ett gevär som väger mindre än 3,5 kilo. En övre gräns på gevär inom sporten finns dock inte, men de allra flesta tävlar med gevär som har en vikt på 3,5-4 kilo. De gevär som används har även 5,6 i kaliber och för att du ska ha tillåtelse att skjuta med ett sådant gevär behöver du ha tillstånd av polis. Samma regler som gäller för ett grovkalibrigt vapen gäller för att tävla med gevär i skidskytte.  

5. Vem håller platsen av den bästa skidskytten i Sverige?  

Den bästa svenska skidskytten genom tiderna i Sverige är Magdalena Forsberg. Hon är utan tvekan den som presterat bäst både på dam-och herrsidan. Hon har totalt kammat hem 6 guld, 2 silver och 5 brons när hon tävlat i VM-sammanhang. Under OS har hon fått 2 bronsmedaljer.  

Skidskytte är idag en sport som endast försätter att växa när det kommer till popularitet och andra tävlande som Elvira Öberg, Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson är alla otroligt skickliga skidskyttar som spås ha goda chanser att bli bäst inom sporten.   

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*