Varför anlita en läkare för sportevent?

Varför anlita en läkare för sportevent?

Inom sportevent kan det aldrig vara fel att ha ständig tillgång till en läkare. Vid de olympiska spelen eller hos fotbollsligor ser vi till exempel att läkare finns närvarande. Självklart är det inte bara vid dessa typ av sportevent där det är bra att ha en läkare tillgänglig utan detta gäller för alla typer av sportevenemang. En olycka kan hända snabbt och då är det viktigt att det finns omedelbar hjälp.

Anställ en stafettläkare

En stafettläkare eller som det även kallas en hyrläkare, är en professionell person man hyr in. Stafettläkare är läkare som är experter inom olika områden. Till skillnad från en privatläkare så är dessa läkare specificerade och inom sport är det idrottsskador som gäller.

Med en idrottsläkare på plats vet man exakt vad som ska göras när en olycka inträffar. Läkaren kan i de flesta fall påbörja en omedelbar behandling på plats. Oavsett vilken sport som eventet handlar om finns det en läkare som är expert på just skadorna kring det.

Idrottsskador

Idrottsskador delas vanligtvis in i akuta skador och överbelastningsskador. De akuta är skador som uppstår plötsligt och som har en tydlig orsak. Det kan vara att en blödning uppstår direkt och ibland kräver skadorna transport till närmaste sjukhus. Vanliga akuta skador är exempelvis ledbandsskador, frakturer eller stukning.

Överbelastningsskador uppstår gradvis utan att det går att peka på ett specifikt trauma som en utlösande faktor. Dessa skador beror på för mycket belastning över en lång tid. Många idrottare får inte tillräckligt med återhämtning till att återuppbygga skadan innan en läkare behövs. Detta är vanliga skador inom exempelvis löpning.

Idrottsinriktade hyrläkare

Fler och fler personer har börjat engagera sig i sport och träning. På så sätt har även idrottsskador ökat. Detta innebär i sin tur att efterfrågan på hyrläkare med specialisering inom idrott har också ökat. De flesta idrottare som skadar sig vill heller inte oftast sluta att spela, därför är läkarens jobb otroligt viktigt. Därför behövs både läkare och sportterapeuter som är aktiva. De kan vägleda idrottaren om hur det kan fortsätta att delta i sporten medan de återhämtar sig från sina skador.

Idrottsläkare är idealiska för att kunna ge omfattande medicinsk vård till idrottslag, idrottare och aktiva individer. De arbetar med idrottare på alla olika nivåer. Oftast är idrottsläkare specialister inom icke-kirurgisk idrottsmedicin och arbetar på sportevent eller som lagläkare istället för på sjukhus.

Exempel på hur en idrottsläkares uppgifter kan se ut

  • Göra en fysisk undersökning på idrottaren.
  • Bedöma och hantera skador.
  • Ge vård till idrottare.
  • Kunna ge utbildning / rådgivning om sjukdom och förebygga skador.
  • Kunskaper i sportpsykologiska frågor.
  • Samordna vård med andra såsom sjukgymnast.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*