Olika typer av hästsporter

Som hästintresserad, oavsett om du är ridskoleryttare eller har egna hästar finns det en hel del olika typer av hästsporter som kan vara roliga att prova på. Nedan följer information om ett urval av dessa.

Banhoppning

Den antagligen mest kända hästsporten är banhoppning eller, som den ofta kallas mindre formellt, hoppning. I banhoppning finns det klasser allt från de lägsta ponnyklasserna (Lätt D) till Grand Prix, världsmästerskap, världscup och olympiska spelen. Många som idag är uppe i de högsta klasserna började som barn på ponny.

I banhoppning gäller det att ta sig felfritt runt en bana med hinder med så få fel (rivningar och vägringar) som möjligt. Det finns olika typer av klasser men de flesta börjar med en grundomgång och avslutas med en omhoppning på tid.

Dressyr

Dressyr är en annan mycket populär hästsportgren. Här handlar det om att ryttare och häst tillsammans ska rida en bana med olika rörelser och syftet är att det ska bli så perfekta rörelser som möjligt med så små hjälper från ryttaren som det bara går. Dressyr handlar mycket om kommunikation mellan ryttare och häst och som ryttare är det viktigt att hålla nerverna i styr under tävlingar så att inte häst och ryttare blir spända och förlorar sin lyhördhet.

Fälttävlan

Fälttävlan är enligt många den mest krävande hästsporten. Här kombineras banhoppning och dressyr med en terrängritt över fasta hinder i naturen. Ett bra fälttävlansekipage litar på varandra, ryttaren litar på hästen och vice versa. Ett starkt förtroende måste finnas för att det ska bli lyckade ritter. Fälttävlan är en kritiserad gren av en relativt stor grupp personer som menar att det är för osäkert och att det sker för många fall och skador. Det är inte ovanligt att hästarna går omkull under terrängritten och ibland har de även skadats svårt. Dock är det en debatt med två sidor där båda har relevanta argument. Många anser att terrängritten ligger mycket närmare hästens naturliga beteende än att hoppa eller gå ett dressyrprogram på en ridbana.

Voltige

Voltige är gymnastik på hästryggen. Man tävlar solo eller i lag och gör olika gymnastiska övningar på hästen. Det kan vara flera personer på hästen samtidigt. Konsterna bedöms av domare och klasserna är indelade åldersmässigt och beroende på svårighetsgrad. Voltige sker i skritt eller galopp, inte i trav på grund av att det helt enkelt blir för svårt och skumpigt.

Gymkhana

Denna relativt okända sport härstammar från England och har inte slagit stort i Sverige än. Gymkhana är en typ av stafett där två lag och två eller flera hästar tävlar mot varandra i olika grenar. På ridskolor runt om i landet är gymkhana väldigt populärt 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*