Vad är Europa League?

Vad är Europa League?

Vad är Europa League? – Världens största sport är fotboll. Den är störst i det avseende att den är mest vidsträckt och antagligen också till antalet utövare. Det är svårt att räkna antalet utövare men de flesta hade hållit med om att fotboll är den största sporten i världen. Under lång tid har Europa dominerat som världens främsta kontinent när det kommer till klubblagsfotboll. Det är här alla de största spelarna spelar och de flesta vill komma till Europa för att mäta sig med de allra bästa. Den bästa klubblagsturneringen i världen är Champions League. Det är den turnering där alla de främsta klubbarna tävlar mot varandra och det är inte så ofta svenska lag ens kan vara med i turneringen. De gånger det händer så agerar de oftast slagpåse. För de lag som inte riktigt kvalar in till Champions League så finns det den lite mindre åtråvärda turneringen Europa League. Pengarna är absolut inte de samma som i Champions League och inte heller äran men det är fortfarande en turnering de många av de allra bästa lagen i Europa är med och konkurrerar.

Tidigare kallad Europacupen

Förr så kallades Europa League Europacupen med det är i stort sett samma turnering. Det finns olika sätt att kvala in till Europa League. I de bästa ligorna så är de högst placerade lagen direktkvalificerade till Champions League och kommer aldrig till Europa League. I England, Tyskland, Spanien och Italien betyder det att de 4 högt placerade lagen varje år hamnar direkt i Champions Leagues gruppspel. Därefter tilldelas olika länder olika många placeringar eller får kvala in. Lycka ett lag kvala in i Europa League så får de spela ett gruppspel och i gruppspelet så deltar lag som har kvalat in men även lag som har misslyckats i den sista omgången att kvala in till Champions League. De lag som åker ur sista rundan inför Champions League hamnar direkt i Europa League. Det gäller även senare de lag som hamnar trea i sin grupp i Champions League. De går in i slutspelsträdet i Europa League. Europa League är lite som en räddning för de lag som inte riktigt klarade av att spela eller kvala in till den allra största turneringen.

I gruppspelet så är det 4 lag som alla möter varandra två gånger. En gång hemma och en gång borta. Det gör att alla lag spelar 6 matcher och de två bästa går vidare till slutspelet. De andra lagen är till slut utslagna även om det nu för tiden även finns en ännu mindre turnering som heter Europa Conference League och ska vara för de lag som inte klarar av att spela i Europa League.

Slutspelet

När det kommer till slutspel så är det 16 lag som slåss om titeln. Lagen blir lottade mot varandra och de spelas alltid 2 matcher, en gång hemma och en gång borta. Det är för att det ska vara så rättvist som möjligt. Sedan något år tillbaka är regeln om bortamål borta. För så vann det lag som hade gjort flest bortamål vid en eventuell likaställning efter två matcher. Det ansågs göra för stor betydelse dock så det är nu borta och det räknas bara antal mål. Efter detta följer kvartsfinal, semifinal och därefter final. Alla utom finalen spelas i dubbla möten. Finalen spelas på neutral mark och endast en match för att det verkligen ska gälla mycket. Denna match måste någon vinna så matchen går till förlängning och därefter straffar om det fortfarande är oavgjort.

Vem har varit bäst?

Det lag som har vunnit flest gånger är Sevilla. De har vunnit 6 gånger och det som är mest anmärkningsvärt är att de även har varit i final 6 gånger. De har alltså aldrig förlorat en finalmatch utan de är alltid bäst när det gäller. Senast de vann Europa League var 2020. Därefter är det ett antal klubbar som har vunnit 3 gånger och bland annat Liverpool och Juventus.

För oss svenskar är det glädjande att titta på vilka klubbar som har vunnit 2 gånger. Där hittar vi nämligen IFK Göteborg som 1982 och 1987 vann turneringen. Det är svårt att se att ett svenskt lag skulle kunna göra nu men då var det möjligt. Det var en storhetstid i svensk fotboll och det var då uttrycket ”alla heter Glenn i Göteborg” myntades för att det var så många Glenn i laget. Bland annat Glenn Hysén och Glenn Strömberg.

Senast lag att ha framgångar i Europa League var Malmö FF som gick vidare från gruppen både 2019 och 2020. Första året åkte de ut ur kvartsfinalen mot Chelsea som senare vann hela turneringen och det andra försöket åkte de ut mot Wolfsburg från Tyskland. Utöver MFF så har även Östersund varit framgångsrika på senare år när de slog ut bland annat Galatasaray och vann en match borta mot Arsenal.

Bli först med att kommentera

Kommentera