Din hälsa börjar och slutar med magen

Din hälsa börjar och slutar med magen

Det finns ett tydligt samband mellan vår tarm och vår hjärna. Tidigare trodde man att våra tarmar främst ansvarade för att smälta och bearbeta maten, men senare upptäckte man att de också spelar en viktig roll för vårt immunförsvar. Vi vet nu att tarmarna också har en inverkan på hur hjärnan fungerar och därmed påverkar vårt tänkande och våra handlingar. Det är inte för inte som experter kallar tarmarna för vår andra hjärna. Så om inte våra tarmar mår bra, hur ska vi då kunna må bra? Finns det några tips, råd och övningar för magproblem?

Är motion nyckeln till minskade tarmproblem?

Fysisk aktivitet stimulerar tarmens tryckande och tryckande rörelser, vilket är nödvändigt för en god matsmältning. För en genomsnittlig vuxen rekommenderas 150 minuters måttlig träning i veckan. Allra bäst är det om man kan utöva någon slags aktivitet minst 30 minuter om dagen. Om du inte rör dig tillräckligt mycket kan dina tarmar bli långsammare. Avföringen rör sig då sämre genom tarmen, vilket kan leda till förstoppning. Rörelse kan därför förebygga förstoppning. Bortsett från att träning har hälsomässiga fördelar för tarmarna i sig så finns det övertygande vetenskapliga bevis att det även minskar stressnivåerna i kroppen. Något som ofta är en orsak till magproblem från första början.

Svensk havre bidrar till tarmarnas välmående

Havre som är ett av de mest konsumerade spannmålen i världen har bortsett från sina många användningsområden inom matlagning även hälsomässiga fördelar. Detta är mycket förståeligt eftersom att det är det mest näringsrika av de fyra mest konsumerade spannmålen. Detta eftersom att havre innehåller stora mängder fibrer, antioxidanter, B-vitaminer, proteiner och mineraler. Mineraler såsom mangan, magnesium, koppar, zink och järn. Allt detta bidrar till att öka maghälsan. Utöver det visar studier att havre kan hjälpa att minska kolesterol. Detta eftersom att havre är ett av de livsmedel som innehåller en fibersort som kallas betaglukaner.

Orsaken till dina magproblem kan finnas tre måltider tillbaka

När man får ont i magen brukar man oftast försöka minnas vad man åt senast för att försöka hitta ett samband. Men enligt ett antal studier är det den tredje senast konsumerade måltiden som har en större inverkan på hur din mage beter sig nu än det du åt senast. Detta eftersom att det i genomsnitt tar tre till sex timmar för maten att ta sig till tunntarmen. Efter det kommer tjocktarmen och där kan det ta upp till ett dygn innan kroppen vill göra sig av med det.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*