Vinter-OS – Hur du spelar på skidskytte

Vinter-OS - Hur du spelar på skidskytte
Vinter-OS - Hur du spelar på skidskytte 1

image source

Skidskytte är en av de sporter som de flesta inte tänker på förrän det är dags för vinterolympiaden – och därför kan det vara svårt att spela på skidskytte.

Alla 11 skidskyttetävlingar kommer att hållas i det nyligen uppförda nationella skidskyttecentret i tävlingsområdet Zhangjiakou.

Centret har plats för 6 000 åskådare och kommer fortsättningsvis användas för nationell träning och som turistanläggning efter det att OS avslutats.

Den har en bana på 8,7 km – uppdelad i en tävlingsbana, en paralympisk bana och en träningsbana – byggd som en naturlig del i bergets terräng. 

Sedan den första lokalt överförda smittan av Omicron nyligen bekräftats i Peking tog arrangörerna av Peking 2022 tillbaka planerna på att sälja biljetter till allmänheten, medan utländska åskådare redan hade förbjudits komma.

I stället blir det ett ”anpassat program” som bjuder in åskådargrupper.

Det finns dock ingen anledning till att du inte snabbt kan sätta dig in i skidskytte och placera välgrundade och säkra spel under spelen.

Du kan till exemplep prova betting hos Hajper.com, där vi har full bevakning på alla guldmedaljshändelser. Och det är en hel massa guld!

Hur skidskytte går till

I år finns det 11 medaljtävlingar i skidskytte, fem för herrar, fem för damer och en mixad tävling. Dessa är: individuell, sprint, jaktstart, masstart och stafett för både herrar och damer, och sedan en mixstafett.

Skidskytte är en kombination av två olika vintersporter: längdskidåkning och skytte. Meningen är att testa idrottarens fysiska och mentala uthållighet.

Deltagarna tävlar i terräng och åker skidor runt en bana ett visst antal varv innan de kör in på en skjutbana där de skjuter skott mot en måltavla. De måste skjuta antingen liggande eller stående, beroende på tävling. Om de missar målet med ett skott måste de åka en straffrunda eller förlora tid, beroende på tävling.

Skidskyttar kan tillryggalägga så mycket som 20 kilometer i de tuffaste tävlingarna, exempelvis i den individuella tävlingen, medan sprinten är en 10 kilometer lång bana.

Vilka av idrottarna i Peking ska du hålla koll på?

Svenska skidskyttefantaster kan se fram mot spännande dagar när det finns chanser på både herr- och damsidan att ta flera medaljer i skidskytte under OS. En grupp bestående av Hanna Öberg, Elvira Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Pounsilouma har alla goda medaljchanser.

Det kommer också att finnas en rad andra toppnamn på programmet, bland annat Tiril Eckhoff från Norge, som har fem medaljer i bagaget, varav en guld.

Vid VM 2021 vann Eckhoff fyra tävlingar och fick sammanlagt sex medaljer, och hon är en stor förhandsfavorit när det gäller att utöka sin redan imponerande samling med fler silverpjäser. Andra namn att hålla utkik efter bland damerna är redan nämnda Hanna Öberg och Marte Olsbu Roiseland.

Både de manliga och kvinnliga idrottarna kan känna en viss lättnad eftersom de regerande mästarna Martin Foucade från Frankrike och Laura Dahlmeier från Tyskland har dragit sig tillbaka efter det senaste OS.

Johannes Thingnes Bo, också han från Norge, siktar på att försvara sin titel, medan Sturla Holm Laegreid är en annan deltagare att hålla ögonen på.

Vilket land har tagit flest medaljer i skidskytte?

Tyskland leder bland alla länder när det gäller totala antalet medaljer (52) och guldmedaljer (19) i skidskytte. Tätt bakom kommer Norge på andra plats med sammanlagt 41 medaljer och 16 guldmedaljer.

Ryssland kommer på tredje plats med totalt 23 medaljer och 10 guldmedaljer.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*