Tour De France – Allt du behöver veta!

Tour De France – Allt du behöver veta!

Även om du inte är en inbiten cykelfantast har du med största sannolikhet hört talas om Tour De France – en av de största och mest prestigefyllda cykeltävlingarna som finns. Tävlingen genomförs i huvudsak i Frankrike, men en del av loppet tar del i dess grannländer istället för att hålla sig direkt vid gränsen som under tidigare lopp.

Att Tour De France dessutom har gått av stapeln varje år sedan 1903, med få undantag under de två världskrigen, gör det även till en av de äldsta cykellopp idag och cyklisteliten är alltid samlad för denna tävling.

Starten för Tour De France

Tour De France startade år 1903 med anledning till att man ville höja intresset för den franska sporttidningen L’Auto. Samma år gick man därför ut med planerna att anordna den största cykeltävlingen i världen. Men då för få cyklister hade anmält sig till starten den 31 maj så sköts tävlingen upp ett antal gånger innan den äntligen gick av stapeln den 19 juli, då med över 60 cyklister anmälda.

Hur och när genomförs tävlingen?

Tour De France genomförs under tre veckor i juli. Som alltid så sker den större delen av tävlingen huvudsakligen i Frankrike, men kringliggande länder har ofta en del av loppet som går igenom i deras land. Tidigare har till exempel Spanien, Belgien, Tyskland och Italien fått påhälsningar av cyklisterna.

I år så kommer tävlingen att genomföras från fredag den 1 juli till söndagen den 24 juli.

Grand Départ

Tour De France som till en början endast var en nationell tävling, har sakta men säkert växt sig till det stora evenemang som det är idag. Första etappen skedde till en början i olika regioner i Frankrike. Men sedan mitten på 70-talet så har denna etapp flera gånger startat utanför landets gränser i ett sätt att öka den internationella uppmärksamheten för tävlingen.

År 2021 var planen att Danmark skulle få stå värd för den första etappen, men på grund av pandemin så sköts det istället upp till år 2022. I år kommer du därför att kunna se starten av Tour De France inte långt från den svenska gränsen – i Köpenhamn!

Etapper

Tävlingen i sig pågår under 3 veckors tid, men ofta med två vilodagar inplanerade. Tävlingen har 21 etapper som brukar vara runt 200 kilometer långa, med en total distans på runt 350 mil.

De etapper som ofta sticker ut lite extra är Grand Départ, bergsetapperna och slutetappen. Slutetappen är den mest spännande delen av evenemanget – tävlingen avslutas sedan mitten av 70-talet alltid i Paris och är väldigt prestigefull att vinna.

Bergsetapperna brukar locka mycket besökare till de franska alperna för att heja fram sina favoriter med en ordentligt fin utsikt på köpet. Någonting som är bra att veta är att bergsetapperna inte bara är viktiga tack vare dess besökare. Som tävlande är dessa etapper otroligt viktiga då du inte kan vinna Tour De France om du inte har ett bra genomförande uppe i bergen.

Att titta på Tour De France

Om du vill besöka Frankrike, eller varför inte Danmark så är det bra att börja förbereda dig redan nu. Speciellt i Frankrike så är detta ett enormt evenemang och boenden blir därför snabbt uppbokade. Håll också koll på vilka vägar som kommer att stängas av, och när. Du vill inte missa cyklisterna i onödan, och med lite planering så kommer du få en underbar upplevelse med stora folkfester!

Oavsett hur du upplever Tour De France – live eller hemifrån så är detta en cykeltävling du inte vill missa!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*