Vad är poker egentligen – ett spel eller en sport?

Vad är poker egentligen

Poker har en minst sagt lång och gedigen historia, och i takt med att kortspelets popularitet ökar och fenomenet får allt större utrymme i media är det ibland svårt att sätta fingret på vilken genre det faktiskt tillhör. Den som spelar online texas holdem eller kanske till och med suttit runt ett riktigt pokerbord vet hur mycket strategi och förberedelse som krävs för att bli riktigt bra. Lägger man sedan till evenemang som internationella pokerturneringar, poker-VM och pokermästerskap är det inte konstigt att tankarna vandrar till sportvärlden. Därför kan det vara fullt legitimt att ställa sig frågan: Vad är egentligen poker? Ett spel eller en sport?

Pokern som spel

Ingen vet med hundra procents säkerhet varifrån pokern egentliga har sitt ursprung, men många forskare menar att den första formen av kortspelet såg dagens ljus redan tusentals år sedan i ett format som påminde om dagens Domino.  Själva namnet ”poker” tros däremot komma från det franska ordet ”poque”, eller möjligtvis det tyska ordet ”pochspiel” vilket var benämningar på kortspel som till regler och utformning påminde mycket om det vi idag kallar just poker. Den första, mest detaljerade beskrivningen om pokerns historia hittades dock från 1830-talet. Då hade reglerna noggrant skrivits ner i USA:s vilda väster och därifrån tagit sig till oss här i Europa under slutet av 1800-talet.

Den variant som de flesta av oss sannolikt känner till idag, nämligen Texas Hold’em, började dominera pokervärlden under 1900-talets senare hälft och är idag en av de mest populära och kända varianterna av kortspelet som oftast nämns i mediala sammanhang. I grund och botten är pokern alltså ett spel, även om det ganska snart började få en air av mystik och glamour. De allra första pokaltävlingarna gick kanske inte helt otippat av stapeln i Las Vegas, på det välkända spelhaket Binion’s Horseshoe. Och även om turneringarna på den tiden inte kunde erbjuda lika massiva vinstsummor eller hade kapacitet för lika många deltagare som idag var det redan då ett populärt fenomen som övervakades av media. När den amerikanska Tv-kanalen CBS började sända turneringarna under sjuttiotalet var succén ett faktum som sakta men säkert ledde till att pokern började spelas av gemene man.

Poker som sport

I takt med att pokerns status steg gjorde även allmänhetens intresse det samma. Den mediala övervakningen, spänningen och atmosfären i syndernas stad Las Vegas gjorde att reklamintäkterna, och så även prispotten började stiga avsevärt. Säga vad man vill om poker, men ett spel som har ett eget världsmästerskap förtjänar att åtminstone övervägas att ses som en sport. Poker-VM, eller Word Series of Poker (WSOP), är ett evenemang som äger rum en gång om året och som tveklöst rankas som pokervärldens största turnering. I takt med att online-pokern blivit alltmer populär har spelet även blivit alltmer tillgängligt för andra, och när Chris Moneymaker vann WSOP 2003 efter att ha kvalat in online sköt populariteten i höjden: detta bevisade nämligen att vem som helst med rätt talang och beslutsamhet hade chansen att kvala in från datorn hemma.

Faktum är att det faktiskt finns många likheter mellan poker och allmänt vedertagna sporter, och i takt med att allt fler E-sporter släpps in i sportens finrum börjar man dessutom se pokern i nytt ljus. För att bli en av de bästa måste man inte bara ha rätt mentala förutsättningar att analytiskt kunna läsa spelet, utan dessutom vara villiga att lägga ner timmar och ytterligare timmar på att öva, spela online och läsa på om all strategi som möjligtvis kan höra spelet till. Precis som i sport handlar det om att man som spelare ska använda olika strategier för att dominera och slå ut en annan spelare. Mycket i poker baseras dessutom på matematiska, strategiska analyser, och man kan till och med påstå att poker ibland baseras på mindre tur och mer skicklighet än vad en del ” riktiga” sporter gör.

Poker: En blandning av spänning, dramatik och strategi

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att även om pokern i grund och botten är ett spel så finns det mycket som gör att paralleller kan dras till sportens värld. Förutom att ha ett eget världsmästerskap att stoltsera med krävs det att man som utövare har talangen och kunskapen för att nå toppen. Generellt är det samma spelare som år efter år toppar listorna – vilket tyder på att det inte är vem som helst som besitter dessa förmågor. Vidare spelas poker av de allra flesta enbart för att det är kul och underhållande, och andra människor tycker om att se på av precis samma anledningar – precis som i sportsammanhang. En av de viktigaste faktorerna som talar för att pokern kan övervägas att ses som en sport är att det går att tävla i den, och att deltagarna till en viss gräns även måste ha den fysiska kapaciteten som krävs för att sitta timmar runt ett bord, med ständigt höga stressnivåer i kroppen. Oavsett vilket så är pokerns här för att stanna, och hur man än vänder och vrider på det har den samma ingredienser som en riktigt bra sport: Spänning, strategi, dramatik och tävlingsmoment.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*