
Starka nerver, uthållningsförmåga och analytiskt tänkande – detta är endast tre av de många kvaliteter som gamers och idrottare på toppnivå har gemensamt. För många känns kopplingen mellan sport och spel fortfarande ovan, men faktum är att det antagligen finns fler likheter än skillnader mellan atleter och gamers som spelar videospel på toppnivå. Oavsett om det gäller lagspel, strategiska kortspel eller online roulette kan tydliga paralleller dras direkt till sportens värld. Här tar vi en närmre titt på vilka de största faktorerna är som förenar dessa två pooler.
Teamwork och kommunikation
Det var länge sedan E-sport var ett nytt fenomen, och i takt med att tekniken utvecklas och allt fler får upp ögonen för denna genre blir den alltmer etablerad även här i Sverige. För novisen kan E-sport definieras som tävlingar som äger rum och utförs i en virtuell miljö, vilket innefattar allt från TV- och datorspel till Agumented Reality (AG), Virtual Reality (VR) och mobilspel. Begreppet, som myntades i Sydkorea, är idag allmänt vedertaget och många stora E-sport turneringar arrangeras årligen jorden runt vilket, i likhet med andra sportturneringar, attraherar en miljonpublik och genererar stora inkomster för både branschen, sponsorer och utövare. Om man vänder blicken till dessa gamers, och framför allt de på toppnivå, står det fort klart att en av de största gemensamma nämnarna mellan gamers och atleter är kommunikation och teamwork. I likhet med vilket välfungerande lag som helst måste även E-sportlaget kunna kommunicera, lägga upp strategier och spela som ett team. Ett bevis på denna nära kommunikation är exempelvis jargongen som används inom laget. Precis som ett fotbolls- eller ishockeylag har olika uttryck för strategier och typer av spel kommer man finna samma fenomen i ett E-sportlag.
Motorik och stresshantering
Även om E-sportare inte fysiskt rör sig lika långa sträckor som atleter finns det en mängd imponerande fakta kring fysiken hos en toppgamer. Forskning visar inte bara att E-sportare utvecklar en hög förmåga att hantera stress, precis som atleter som presterar på topp, utan även ställs inför höga krav på motoriska färdigheter. Exempelvis kom tyska forskare fram till att Counter Strike sätter stor press på hjärnan och motoriken, då E-sportares rörelser på tangentbordet och musen uppmättes till 400 per minut, vilket är hela fyra gånger så mycket som för en vanlig datoranvändare. Forskningen som gjordes kring stressbiten är precis lika imponerande: man kunde bland annat se att hormonet kortisol som produceras under stress var lika högt hos en professionell E-sportare som hos en rallyförare, och att de ofta kom upp i en puls på mellan 160-180 slag per minut. Denna likhet syntes inte bara hos CS-spelare utan även hos gamblers på toppnivå. Precis som gamers använder sig av Twitch för att föreviga sina spel har detta fenomen utvecklats även bland både poker- och Roulette-spelare där man kan följa deras spelande live. Precis som för TV och videospel ställer gambling extremt höga krav på fokus och självkontroll. Även de flesta pokerproffs som spelar på toppnivå har många års träning bakom sig, och många inledde sin karriär online, spelandes vid flertalet virtuella bord på en och samma gång för att öva upp förmågan att förutse spelet och bygga upp sin simultankapacitet.
Övning ger färdighet
Den kanske största faktorn som binder samman atleter och gamers är träning. Precis som för vilken annan sport som helst kan man endast bli bättre på det man gör genom att öva. Ta en titt på vilken elitfotbollspelare som helst: de kan visserligen vara födda med en gudabenådad talang, men att jobba hårt och öva på sin sport är vad som verkligen skiljer agnarna från vetet i slutänden, och exakt samma gäller för E-sportare och gamblers. Ta Call of Duty som ett exempel – desto mer tid spelarna övar med sitt lag desto mer förstår de sin plats i teamet och vet var de har sina lagkamrater – precis som för lagmedlemmarna i ett fotbollslag. På samma sätt som en fotbollsspelare övar upp sin reaktionsförmåga på planen övar en E-sportare upp sin motorik och tankehastighet genom att spendera mer och mer tid med att spela. Exempelvis visar laboratoriestudier att gamers på elitnivå har en mycket högre förmåga att processa information snabbt och reagera på situationer än icke-E-sportare. Det har även stått klart att E-sportare, precis som vanliga atleter, kan coachas med ren idrottspsykologi för att bli bättre både då det kommer till självförtroende, psykologiska aspekter och stresshantering.
Det finns med andra ord många paralleller som kan dras mellan atleter och gamers på toppnivå. Precis som för idrottare ställs det höga krav på laganda och kommunikation, men även på stresshantering och fysiska aspekter så som motorik, reaktionsförmåga och förmågan att ta snabba beslut under press. Sist men inte minst måste både atleter som gamers ständigt öva på sin sport och finslipa sina talanger för att kunna hålla sig kvar på toppen.
Bli först med att kommentera