Tävla i ridsport

Många drömmer om att skaffa sig en egen häst eller ponny. För vissa slår drömmen in och då går oftast drömmarna vidare till att börja visa upp sig på tävlingsbanorna. Det är dock inte bara att anmäla sig till en tävling och sedan delta utan det kräver en hel del förberedelser. Inte bara behöver hästen och ryttaren vara i form utan det behöver även göras en hel del pappersarbete.

Vissa tävlingar hålls på ridskolor så som clear rounds och liknande. På dessa tävlingar är kraven lägre men så fort man skall tävla i högre och avancerade klasser så är det en del att tänka på. Alla lokala tävlingar kräver att man har en licens och licens skaffar man via sin ridklubb eller det stall där man står uppstallad. Varje år måste man lösa en ny licens och för att kunna skaffa licens behöver man ha Grönt kort.

Man måste även lösa en licens till sin häst eller ponny varje år. Kostnaden för häst- och ponnylicens är 300 kronor per år och 100 kronor per år för ponny eller lektionshäst sedan år 2016. Detta hjälper Svenska Ridsportförbundet att få en årlig överblick över exakt hur många ponnyer och hästar som deltar i tävlingar. Det är även som ett protokoll då man kan se vilka hästar som tävlar i de befintliga klasserna samt vilka placeringar de får. För att hästen skall få en licens så måste den också vara finnas med i en så kallad officiell rasförening. Med andra ord så behöver hästen ha ett giltigt pass, och om den inte har det så måste man ta kontakt med Svenska Hästavelsförbundet om det gäller häst och ifall det gäller svensk ridponny är det Avelsföreningen för Svensk Ridponny som gäller.

Ett tips för att få koll på allt tävlingsrelaterat är att kika in hos Tävlingsreglementet. Här kan man till exempel lösa hästlicens samt läsa på om vilken klädsel det är som gäller vid tävling. Varje gren har ett eget TR vilket gör att man måste registrera sig hos olika TR ifall man tävlar i olika hästsporter. Själva Tävlingsreglementet är en slags uppslagsbok där man kan läsa om alla de regler som gäller vid tävling. Ett tips är att läsa på ifall man är osäker så att man har klart för sig vad som gäller och vad man får göra till exempel.

När man skaffar licens till sin häst eller ponny så måste man kunna visa kopior på hästens pass. Kopiorna skall visa följande: färg, registrerings nummer, hästnamn, ras, härstamning, födelseår, stambok, födelseland, chipnummer samt uppfödare. Dessa kopior skall även laddas upp hos Tävlingsdatabasen och finns inte hästen med i registret så får man lägga till den under kategorin: ”Mina hästar”.

Så fort man har fixat allt pappersarbete så är det fritt fram att anmäla och delta i tävlingar runt om i landet. Det kan verka som att det är oändligt med pappersarbete som skall fixas men detta gör så att Ridsportförbundet har koll på alla hästar som tävlas samt att det är lättare att spåra hästarna ifall något skulle hända. Då har man redan all information på plats och man kan enkelt se över hästens historia och chipnummer.

Bli först med att kommentera

Kommentera