Välja vandringskängor

Välja vandringskängor

Ditt viktigaste redskap ute på vandringen kan inte vara annat än vandringskängor. De ger dig skydd och stöd för att klara av vandringen bättre och längre. Men liksom det finns olika typer av vandringar, finns det även olika sorters vandringsskor att välja mellan. Här följer några grundläggande tips på att välja rätt vandringssko för dig.

Lågskor

Lågskor är det luftigaste valet av skor och passar därför bra till de riktigt varma dagarna. Det är även den lättaste skon att bära och ger därför en enkel packning. Skon är smidig och ger dig gott om frihet att röra dig i. Det är viktigt att tänka på att dessa inte ger lika stort skydd tack vare det låga skaftet. Medan de klarar regn, gör skaftet att vatten kan lättare komma in underifrån, du kan skrapa dig mot vassa stenar du går på och ger inte mycket stöd i fotleden. Denna skon passar därför dig som ska till torra och plana miljöer.

Fördelar

+ Luftig
+ Lätt i vikt

Nackdelar

– Inte mycket skydd mot vatten och miljö

Högskaftade kängor

Högskaftade kängor är robusta och tål det mesta som kommer i dess väg. De är perfekta för dig som ska gå över våtmarker där det höga skaftet håller ute vattnet. Det höga skaftet ger en även skydd om du skulle råka gå emot något vasst i naturen, som taggiga buskar eller skarpa stenar. Detta skyddet kommer dock med nackdelen att de är tunga vilket gör dem jobbiga att packa med. Medan de klarar av kyliga vinterdagar är de varma somrarna slitsamt eftersom de saknar ventilation. Denna skon passar dig som ska ut i tuff, våt och kall terräng.

Fördelar

+ Tål kyla
+ Kan gå genom vatten
+ Robust

Nackdelar

– Varm
– Tung

Mellanhöga kängor

De mellanhöga kängorna är ett bra alternativ mellan låga och höga skor, och anses som den mest vanliga att använda. Den ger skydd, dämpning och även lite ventilation. Den är inte bäst i någon kategori, men har något att ge alla. Dessa passar bra för dig som gillar mångsidig vandring och vill kunna nyttja dina skor oavsett miljö. Är du nybörjare och vet inte exakt vad du behöver kan detta bli ett bra alternativ.

Fördelar

+ Ger lite skydd mot vatten och miljö
+ Lite ventilation

Nackdelar

– Klarar inte kyla
– Kan inte gå genom våtmarker

Perfekt passform

För att få det bästa ur din vandringskänga behöver passformen sitta bra. Den perfekta vandringsskon för dig omsluter din fot utan att klämma. Ett bra test är att du ska kunna vifta på dina tår utan problem. Ska du ha en sko för att använda i kalla väder kan det dock vara värt att släppa på en centimeter för att kunna få i en tjock strumpa om det skulle behövas. Tänk även på att varma fötter svullnar, så känns de aningen för trånga när du köper dem kommer de definitivt vara för små efter en dags vandring.

Material

Det finns flera olika sorters material i vandringsskängor vilket kan ge för och nackdelar inom dess funktionalitet.

Fullnarvsläder

+Hållbart
+Vattentätt

-Måste brytas in

Spaltläder

+Mjukt och följsamt
+Lätt i vikt

-Tappar vattentäthet över tid

Syntet

+Lätt i vikt
+Kostsamt
+Mjuk
+Torkar fort

-Håller inte lika länge som läder

Nuckbuck

+Tålig
+Vattentät
+Aningen mer följsam än Fullnarvsläder

-Måste brytas in

Sammanfattning

Att välja rätt vandringssko är det viktigaste beslutet för att få en lyckad vandring. Vid torra plana marker är en långskaftad sko bra med sin lätthet och ventilation. En högskaftad känga klarar både kyla och våtmarker, medan en mellanhög känga är ett bra val för att få det bästa av båda världarna. I slutändan är passformen det viktigaste och låt dig alltid ta tid med att hitta den som funkar bäst för dig.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*