Paralympiska spelen på vintern

Paralympiska spelen

De paralympiska spelen syftar till ordet parallella. Det är en OS för de som lider av någon form av funktionsnedsättning. Det kan vara i varierande grad och det finns ånga olika klasser inom varje gren för att det ska bli så jämt som möjligt. Det anordnas alltid på samma ställe som det andra OS och därför är det 2022 i Kina. Oftast några veckor senare än det andra OS. Det första Paralympics anordnades 1960 i Rom men det var på sommaren. Det första vinter-Paralympics gick faktiskt av stapeln i Sverige och i Örnsköldsvik. På den tiden så var det inte alltid så att Paralympics och OS arrangerades på samma ställe. Örnsköldsvik har aldrig varit värd för vinter-OS.

Vilka kan tävla?

Alla som har någon form av funktionsnedsättning kan vara med och tävla i Paralympics. Det finns 28 licensierade grenar att tävla i och det är allt från skytte till ishockey. I varje gren finns det 6 stycken klasser som är baserade på vilket funktionsnedsättning personen har. Det kan vara fråga om amputation, synnedsättning och några andra.

Det började med Storbritannien

Idén till ett Paralympics kommer ifrån Storbritannien som arrangerade tävlingar för rullstolsburna redan år 1948. Det var då tänkt som tävlingar för krigsveteraner och det utvecklades därefter till att bli startskottet för Paralympics. Från början var det bara personer från Storbritannien som kunde vara med och tävla men ju längre tiden gick desto fler nationaliteter anslöt sig till tävlingarna och det blev större och större. Även i vår nutid så växer Paralympics och det blir traditionellt sett bara större och mer prestigefyllt varje år. Det är den Internationella paralympiska kommitteen som arrangerar Paralympics.

2022 är det i Kina

2022 r det så dags för paralympiska spelen i Kina. Det kommer att gå av stapeln mellan 4 och 13 mars i Beijing. I år är det sex idrotter som är representerade i detta kommande vinterspel och det är alpin skidåkning, längdskidåkning, paraishockey, rullstolscurling, skidskytte och snowboard. Sverige har sagt att truppen till detta Paralympics är något tunn men de som åker är de absolut starkaste och det finns medaljchans i varje gren där det finns en Svensk medverkande. Vilka är det som representerar Sverige?

I längd och skidskytte finns det en kille som heter Zebastian Molin som är en stor stjärna inom vintersport. han har varit en del av världstoppen sedan han var 15 år och han tog brons som 15-åring i Vancouver 2010. Nu är han mer rutinerad och spås kunna vara med och utmana om alla de ädla medaljerna.

I alpint finns det en tjej som heter Ebba Årsjö som är den kanske färskaste av alla de svenska stjärnorna. Hon slog igenom under 2020 och har redan vunnit flera världscupssegrar. I alpint återfinns även Aaron Lindström som gör sitt andra Paralympics. Detta trots att han bara är 21 år. Han är rankad som topp 10 inom alpint i världen och därmed en reell medaljkandidat. Med ett bra åk och lite tur så kan han absolut vara med och slåss om alla medaljer. Det krävs lite tur för att stå överst. Allt kan hända när det kommer till idrott.

Sverige har även ett lag med i Curling. Historiskt sett så är Sverige väldigt starka inom curling. Både i Paralympics och i det andra OS. Sverige och Kanada gör ofta upp om segern och det brukar vara väldigt tajta matcher som följs av en stor del av befolkningen. Nu på senare tid har även andra nationer kommit upp och senast så förlorade Sverige VM-finalen mot Kina som vände och vann en riktigt rysare. Nu är det upp till Sverige att ta Paralympics istället.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*