Bästa kvinnliga schackspelarna genom tiderna

Bästa kvinnliga schackspelarna genom tiderna

Bästa kvinnliga schackspelarna genom tiderna – Schack är ett intressant strategispel som de flesta någon gång har hört talas om. Kort förklarat går spelet ut på att en spelare ska försöka ”fånga” motståndarens kung. När dennes kung inte har någonstans att gå har den spelaren förlorat. Schack har växt till att bli en av de populäraste inomhusspelen genom tiderna. Och med det har det dykt upp en rad kända spelare. Här kommer vi lista de bästa kvinnliga schackspelarna genom tiderna.

5. Xie Jun

På femte plats kommer Xie Jun. Hon föddes år 1970 i Kina. Xie Jun började spela schack redan som 6-åring och tog titeln i Beijings mästerskap redan som 10-åring. Hon började därefter att spela på en internationell nivå på myndigheternas uppmaning. Hon vann sitt första världsmästerskap år 1991 och behöll titeln fram till 1996. Sedan förlorade hon den igen fram till 1999 då hon återigen tog titeln som världsmästare fram till 2001. Schackens popularitet i Kina beror till stor del på Xie Juns framgångar.

4. Maia Chiburdanidze

På fjärde plats över de bästa kvinnliga schackspelarna genom tiderna kommer Maia Chiburdanidze. Hon föddes år 1961 i Georgien och räknas idag som en av de bästa schackspelarna i världen. Hon vann titeln som världsmästare år 1978 och fortsatte sedan att försvara den fram till början av 1990-talet då Xie Jun tog över titeln.

3. Susan Polgar

Susan Polgar, född år 1969 i Ungern men bosatte sig sedan i USA. Hon var den allra första kvinnan till att få titeln stormästare, då genom turneringsspel. Polgar är även känd för att vara en person som tagit sig igenom hinder som fanns för kvinnor inom schack-spelandet. Som 15-åring blev Susan Polgar världens högst rankade kvinnliga schackspelaren. Hon blev dessutom den allra första kvinnan till att kvalificera sig för världsmästerskapen år 1986, som då främst ansågs var för män. Tyvärr fick hon inte delta på grund av hon var kvinna. Men efter att reglerna ändrats behöll hon titeln som världsmästare för kvinnor mellan åren 1996 till 1999.

2. Hou Yifan

På andra plats hamnat Hou Yifan. Hon föddes i Kina år 1994 och är både stormästare i schack samt har blivit den kvinnliga världsmästaren tre gånger. Yifan deltog i världsmästerskapet i schack för damer år 2006 som 12-åring. Det gjorde henne till den allra yngsta kvinnan till att någonsin delta i världsmästerskapet. Hon är dessutom en av de få kvinnor som någonsin rankats på listan över de 100 bästa schackspelarna.

1. Judit Polgár

Judit är en stormästare i schack som föddes i Ungern år 1976. Hon erövrade titeln redan år 1991 som 15-åring och anses idag vara den allra bästa kvinnliga schackspelaren genom tiderna. Polgár var länge en av de få kvinnorna till att ta sig in på topp 100-listan. År 2005 tog hon sig till Världsmästerskapsturneringen och hade då en Elo-rating på 2735 vilket var det allra högsta en kvinnlig schackspelare någonsin fått. I samband med detta hamnade hon dessutom på åttonde plats för de bästa spelarna runt om i världen, både bland män och kvinnor.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*