De fem största svenska OS-hjältarna genom tiderna

De fem största svenska OS-hjältarna genom tiderna

Världens främsta hockeyspelare, bobåkare, curlare, konståkare, skidåkare och snowboardåkare anländer till Peking för att tävla om guldmedaljerna vid vinter-OS 2022 den här månaden.

Låt oss ta en titt på vilka kända svenska idrottare som tagit OS-medaljer.

De fem största svenska OS-hjältarna genom tiderna 1

image source

Peter Forsberg (center) tillhör en av de främsta ishockeyspelarna som Sverige någonsin haft. Han är den ende som spelat i två guldmedaljvinnande lag, i Lillehammer 1994 och Turin 2006.  Hans hjältedåd i OS 1994, ett matchvinnande skottmål mot Kanada för att få guldet, har sedan dess förevigats på ett svenskt frimärke.

Pernilla Wiberg satte de svenska damernas alpina skidåkning på kartan och tog OS-medaljer 1992 (guld), 1994 (guld) och 1998 (silver). Lägg dessutom till hennes fyra världsmästartitlar och en världscuptitel med vilka Wibergs överlägsenhet banade väg för sina efterföljare…

De fem största svenska OS-hjältarna genom tiderna 2

image source

Anja Pärson, med sin karaktäristiska segergest när hon glider på mage (kallad ”sälen”), vann de alpina skidfantasternas hjärtan i Sverige och i resten av världen. Med sina sex medaljer (inklusive ett guld i Turin 2006) är hon en av de mest prisbelönta svenska OS-deltagarna någonsin. Mest minnesvärd var kanske dock hennes brons i Vancouver 2010, som hon vann efter en dramatisk störtning som många befarade skulle sätta stopp för hennes karriär.

Gunde Svan, född i Dalarna, var inte bara ett stjärnskott inom längdskidåkning utan även som bilförare. På åttiotalet tog han fyra guldmedaljer, ett silver och ett brons. Svensken gav sig in i racing för att visa att han inte var en självklar skidåkare utan snarare att ” ingenting är omöjligt”, vilket blev hans mantra. Efter att han lagt skidorna på hyllan och gett upp bilkörningen blev han något av en tv-personlighet och var till och med värd för den svenska versionen av Gladiatorerna. Foto: Scanpix

När man pratar om svenska skidåkare från 70- och 80-talet skulle det vara kriminellt att inte nämna Ingemar Stenmark. Han är en ikon, en av Sveriges mest framgångsrika idrottsmän. Han började åka skidor som femåring och vann sin första nationella tävling när han var åtta. Han var något av en mästare i slalom och tog hem 86 internationella segrar, 32 fler än sin främsta motståndare. Efter ett brons i Innsbruck 1976 slog Stenmark igenom på allvar med två guld vid de olympiska spelen 1980 i Lake Placid.

När det handlar om seriösa blades of glory går det inte att bortse från Tomas Gustafson. Han tog hem två guld vid de olympiska spelen i Calgary 1988 och ytterligare ett i Sarajevo fyra år tidigare, då han också vann ett silver. Svensken satte dessutom två världsrekord, båda på 10 000 meter.

Toini Gustafsson Rönnlund bidrog till att visa att Sverige kan leverera längdskidåkare i världsklass av båda kön (glöm inte att hon egentligen föddes i Finland och kom till Sverige som krigsbarn). Gustafsson hämtade hem fyra medaljer vid två OS på 1960-talet, varav två guld i Grenoble 1968. Hennes man, Assar Rönnlund, var också längdskidåkare, en väldigt duktig sådan, som själv vann ett OS-guld och två silver.

Du kan se resultat online och spela på din favoritidrottare på sidor som Snabbare odds.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*