Garrincha

Garrincha

Manoel Francisco dos Santos, eller Garrincha som han var känd som, var en brasiliansk fotbollsspelare. Han föddes 1933 i Rio de Janeiro och gick olyckligtvis bort 1983 endast 49 år gammal. Han var då kraftigt alkoholiserad liksom hans far också hade varit. Garrincha blev mycket känd för hur han kunde dribbla bollen, speciellt i Brasiliens landslag, som var väldigt framträdande i världsfotbollen på mitten av 50-talet. Garrincha spelade som högerytter i landslaget.

När det kommer till fotbollshistoria är Garrincha en av de mest kända spelarna genom tiderna. Han anses av många vara den bästa kantspelaren. Garrincha kom på sjunde plats när FIFA utsåg de bästa fotbollsspelarna på 1900-talet. Garrincha är egentligen namnet på fågeln gärdsmyg och i Brasilien var han också känd som Mané, vilket kan översättas till stollen. Detta kallades han troligtvis på grund av sin barnsliga karaktär och livsstil.

En av de brasilianska folkets mest folkkära spelare

Garrincha är utan överdrift en av de mest älskade spelarna någonsin av Brasiliens befolkning. För många var han en symbol för glädjen inom fotbollen, både på planen och utanför den. Han älskade att showa för publiken och han använde sina ovanligt krökta ben för att dribbla bort samma spelare flera gånger under en och samma match. Det gjorde han bland annat mot den svenska backen Sven Axblom under VM-finalen 1958.

När Garrincha spelade landslagsmatcher tillsammans med Pelé förlorade det brasilianska landslaget inte en enda match. Pelé har själv sagt att han inte kunnat bli världsmästare tre gånger om det inte vore för Garrincha. 1962 utsågs han till världens bästa fotbollsspelare. Han finns också på brasilianska fotbollsmuseets Hall of Fame. Garrincha var förutom fotbollsspelare också en kvinnotjusare och sägs ha minst 14 barn, varav ett av dem med en svensk kvinna.

Landslagskarriären

Garrincha debuterade i det brasilianska landslaget år 1955. Hans stora genombrott i landslagskarriären kom dock under fotbolls-VM i Sverige 1958. I början av turneringen fick han mest sitta på avbytarbänken men han fick efterhand mer och mer speltid, och i de sista matcherna ingick han i startelvan. I finalen mot Sverige assisterade han två mål och de svenska försvararna var förtvivlade emellanåt när han dribblade runt och lekte med dem.

Det brasilianska landslagets förbundskapten Vicente Feola ville egentligen inte ha med Garrincha till världsmästerskapet i Sverige för han ansåg honom vara mentalt omogen. Men han ändrade sig och tur var nog det. I nästa VM 1962 troddes Brasiliens chanser att vinna vara små då storstjärnan Pelé skadades tidigt i turneringen. Men Garrincha och Pelés ersättare Amarildo tog ganska lätt Brasilien till ännu ett guld. Garrincha spelade bättre än någonsin under detta VM.

Mer landslagskarriär

Under det framgångsrika världsmästerskapet 1962 gjorde Garrincha fyra mål och blev då skytteligakung tillsammans med några andra spelare. Efter kvartsfinalen mot England gjorde Englands förbundskapten ett uttalande där han nämnde Garrincha. Han sa att de trodde sig ha kartlagt brasilianarnas spel väl och därmed var väl förberedda men att det fanns inget att göra mot Garrincha. Hans dribblingar blev tydligen för mycket för de engelska försvararna att hantera och England slogs ut.

Garrincha var även med i VM 1966. Dock var han inte alls i samma form och han hade dragit på sig en del skador. Detta var det sämsta världsmästerskapet någonsin för Brasilien och de slogs ut redan i gruppspelet. Garrinchas sista landslagsmatch var mot Ungern och de förlorade då med 3-1. Det var Garrinchas första förlust med landslaget. På grund av en svår knäskada kunde han inte spela den sista gruppspelsmatchen mot Portugal, som slutade i förlust.

Klubbkarriären

Garrinchas klubbkarriär spenderades större delen i det brasilianska laget Botafogo FR där han spelade från 1953 till 1965. Han gjorde 232 mål med laget under sin karriär, på 581 matcher. Med Botafogo blev han brasiliansk mästare två gånger och regionmästare två gånger, båda två 1962 och 1964. Efter Botafogo spelade han i två andra brasilianska ligalag, sen spelade han en halv säsong i det colombianska laget Atlético Junior. Efter det spelade han i brasilianska Flamengo och Olaria.

Slutet på karriären och livet

Garrinchas liv började gå utför redan på mitten av 1960-talet, med alkohol och droger i vardagen. Garrincha ville inte leva med rutiner och tog livet med en klackspark. Han brydde sig inte om pengar utan om glädjen att spela fotboll. Han hatade taktiska genomgångar och till sist fick han istället spela som han ville. 1973 spelade Garrincha en avskedsmatch i Rio de Janeiro. När Garrincha avled år 1983 sörjdes han av flera miljoner brasilianska fotbollsälskare.

Bild från: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Garrincha_levanta_copa.jpg

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*