Utrustning till discgolf – Vi listar allt du behöver!

Utrustning till discgolf

Discgolf är en sport som på senare år börjat bli otroligt populär i Sverige. Likt padel så är det en lättspelad sport som inte kostar lika mycket som andra sporter och är därför mer tillgänglig för alla. Men vad behöver du för utrustning för discgolf och vad kan vara värt att investera i?  

Vi hjälper dig hitta discgolfutrustning som hjälper dig att utöva sporten! 

Vad är discgolf? 

Discgolf är kort sagt en sport som liknar golf när det kommer till spelregler, men istället för en golfboll har du en disc frisbee som du kastar runt en bana. Spelet går ut på att du ska ta dig runt hela banan på lägst antal kast. Discen ska sedan hamna i en korg, som är en slags ställning i stål med kedjor som hänger ned i själva korgen.  

Discgolfbanor kan bestå av allt mellan 6,9,18 eller 27 hål. Det som gör denna sport så populär är att du kan anpassa svårighetsgraden och hålen på en discgolfbana kan skilja sig från 30 till 300 meter. Som nybörjare är det därför rekommenderat att kasta från det kortaste utkastet för att bli bättre och bättre snabbare och för att få ut mer av din runda.  

När det kommer till svårighetsgrad på banorna kan miljön banorna ligger i göra svårighetsgraden högre. Även andra faktorer såsom vind kan påverka hur bra du kommer kasta. När du spelar discgolf kommer du behöva rätt utrustning. Här nedan listar vi några saker du bör ha i åtanke när du ska utöva sporten! 

Välj rätt disc 

När du ska spela discgolf är det viktigt att du spelar med rätt disc utefter din spelnivå. Här är det rekommenderat att du provar på olika discar och inte endast förlitar dig på en disc, då dina banor och svårighetsgrad kommer se olika ut beroende på det spel du spelar och vilka banor du kör på.  

Putters 

Putters är en typ av disc med en kant som är lite rundare och högre i form. Denna disc har större luftmotstånd och går rakt, samt landar bra.

Detta är ett bra alternativ av disc för nybörjare, men här finns det många olika modeller och discar du kan välja mellan.

Det är därför en god idé att köpa ett par olika putters för att se hur de beter sig i olika vindförhållanden med mera.

Midrange 

Midrange-discar liknar putters, men de är mer aerodynamisk och även tunnare än nybörjardisken.

Det gör att du kommer kunna kasta discen lite hårdare och distansen blir även längre.

En god idé kan även vara att köpa ett disc-set med alla tre discar i ett paket så du kan känna efter hur de olika diskarna beter sig och hur du hanterar dem.  

Drivers 

Drivers är de tunnaste discarna och är gjorda för att kastas fort och långt. Det gör att den skär genom luften bättre, men är även svårare att kontrollera.

För drivers har du både fairway drivers och distance drivers, där distance går lite längre än fairways. Därför rekommenderas drivers av mer erfarna spelare då de dessutom är mer aerodynamiska än både putter och midrange discar.  

Annan utrustning 

Det finns discgolfbanor i hela Sverige som du kan spela på, men om du vill öva hemma i exempelvis din trädgård kan du köpa en disc korg som du kan kasta dina discar i. Detta gör att du även kan öva på tekniken innan du beger dig ut på riktiga banor.   

Discgolf har ingen speciell klädsel för att kunna spela sporten, men en fördel är om du bär kläder där du kan vara mycket rörlig då du vrider din överkropp under spel. Ett par bekväma skor är även att föredra.

För den erfarna spelaren kan du investera i en ryggsäck med anpassad plats för dina discar, vattenflaska och andra tillbehör under spel. 

Bli först med att kommentera

Kommentera