Världsmästerskapet i fotboll 2026

Världsmästerskapet i fotboll 2026

Världsmästerskapet i fotboll 2026 – 13 juni 2018 röstade Internationella fotbollsförbundet FIFA:s medlemsländer om var World Cup 2026 skulle hållas. Valet stod mellan Marocko och en gemensam ansökan från USA, Kanada och Mexiko. Trion vann med 67% av rösterna, och det fastställdes: Fotbolls-VM kommer att arrangeras i USA, Kanada och Mexiko. Detta kommer att bli första gången som VM hålls av tre värdländer.

Det är också första gången som världsmästerskapet i fotboll kommer att ha 48 deltagande länder, jämfört med tidigare 32 länder. VM 2026 kommer alltså vara det största världsmästerskapet i fotboll för herrar genom tiderna. De 48 lagen kommer delas in i 16 trelagsgrupper. Varje grupp kommer ha två lag som går vidare i turneringen, och de kvarvarande lagen fortsätter med en utslagsturnering.

Fjärde herr-VM i värdländerna

Sverige lade sin röst på just den nordamerikanska alliansen. Möjligtvis hoppas Sverige på en repris av sommaren 1994, då VM spelades i Nordamerika. VM 1994 blev en oförglömlig sommar för många svenska fotbollsfans, då Sverige sagolikt vann VM-brons i USA. De minnena kommer utan tvivel väckas till liv när VM hålls där än en gång.  

2026 kommer att vara den fjärde gången som VM i fotboll för herrar hålls i de tre värdländerna. Mexiko stod värd för herr-VM år 1970 och 1986, medan USA stod värd år 1994. Det skiljer alltså 32 år mellan de två turneringarna i USA. Kanada stod värd för dam-VM år 2015, men kommer att arrangera herr-VM för första gången 2026.

En av anledningarna till att den nordamerikanska alliansen valdes över Marocko har troligtvis att göra med antalet arenor. I stort sett existerar redan rätt infrastruktur i de tre länderna. Marocko skulle å andra sidan troligtvis behöva bygga fler nya arenor för att hålla standarden som en VM-turnering kräver.

I Nordamerika kommer matcherna att spelas på befintliga och moderna arenor, med endast ett fåtal som kommer att renoveras. Carlos Cordeiro i USA:s fotbollsförbund räknade med att VM 2026 kommer att gå i vinst med cirka 95 miljarder kronor. Det ger fotbollsvärlden en hel del pengar för pojkar och flickors fotbollsutveckling.

Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson uttryckte att arenorna finns på plats, att det kommer ha varit 32 år sedan det senaste VM i Nordamerika, och att vinsten kommer bli så stor, är tre starka argument för den Nordamerikanska alliansen.

16 värdstäder att utses

Matcherna kommer att spelas på 16 arenor i 16 olika värdstäder, varav 10 städer är i USA, 3 städer är i Kanada, och 3 städer är i Mexiko. I Kanada kommer matcherna hållas i Edmonton, Montreal och Toronto, medan Mexiko kommer att ha matcher i Guadalajara, Mexico City och Monterrey. De amerikanska städerna har ännu inte fastställts, men kommer att väljas från de följande 17 städerna: Atlanta, Baltimore, Boston, Cincinnati, Dallas, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, Nashville, New York / New Jersey, Orlando, Philadelphia, San Francisco-området, Seattle och Washington D.C.

I över 34 dagar kommer sammanlagt 80 matcher spelas, jämfört med 64 matcher som tidigare VM har haft. 60 av de 80 matcherna kommer att hållas i USA. Det inkluderar alla matcher från och med världsmästerskapets kvartsfinaler. Den nuvarande planen är också att finalen ska spelas Metlife Stadium i New Jersey utanför New York. Arenan är NFL-klubbarna New York Giants och New York Jets hemma-arena och har en publikkapacitet på hela 82 500.

Det planeras att matcher kommer att spelas i alla tre länder på premiärdagen. Enligt Carlos Cordeiro kommer 5,8 miljoner biljetter att säljas till matcherna.

Svenske VM-anfallaren Marcus Berg uttryckte oro för att matcherna i tre olika länder kan medföra en hel del resor. Men han uttryckte också positivitet att det kan bli riktigt häftigt om allt arrangeras på ett bra sätt.  

VM i fotboll har en förmåga att samla människor. När det är dags, kommer du att kunna se matcherna på TV4 eller SVT, som tillsammans har säkrat rättigheterna till fotbolls-VM 2026 för herrar.

Vi ska försöka uppdatera löpande när det kommer ny information om Världsmästerskapet i fotboll 2026!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*