Bowling

Spelet bowling kommer egentligen från USA. De som invandrade från Nederländerna och Tyskland tog med sig kägelspelet. Det har funnits två olika sorters bowlingspel, det med tio käglor och det med nio käglor. Idag så är det bowlingspel med tio käglor (ten pin bowling) som är vanligast. Bowling fanns redan under 1820-talet men då var det vanligast med niokäglor som man ställde upp i en fyrkant. Man slog vad om bowling med tio käglor under början av 1800-talet så då blev det förbjudet. 1850-talet blev då istället bowling med nio käglor populärt och man började även då att bygga inomhusbanor. Bowlingen har sedan ökat i popularitet och under 1950-talet så införskaffades automatiska kägelresningsmaskiner. I USA så bildades det första bowlingförbundet år 1901.

På Hotell Regina som låg i Stockholm invigdes den första bowlinghallen år 1909. Kort därefter så bildades de första bowlingföreningarna. I Sverige har vi idag 250 bowlinghallar medan sporten är ännu i större i USA där de har 5000 bowlinghallar. Idag kan man spela VM i bowling och från och med år 2013 så fick herrar och damer börja tävla tillsammans i bowling.

Bowling är ett typ av kägelsport där spelaren ska välta tio stycken käglor med hjälp av ett bowlingklot. De är placerade i en triangel i slutet av en bana. En bowlingbana är 19,2 meter lång från övertrampslinjen till den bakre kanten av banan och 18,2 meter till den första käglan. Bowlingkloten är tillverkade oftast i hårdplats och käglorna är tillverkade i hård lönn men kan ibland vara gjorda i hårdplast.

Bowlingbanan är tillverkade i laminat eller av trä och man måste olja banorna för att öka livslängden. Oljan minskar slitaget på banorna eftersom det minsta friktionen mellan banan och bowlingklotet. När man oljar en bana använder man sig av något som kallas oljeprofiler. Det innebär att man lägger ut oljan lite olika och längden på oljan kan variera mellan 28 – 49 fot. Det finns idag mest banor som är tillverkade i laminat men ett fåtal träbanor finns fortfarande kvar. På sidan av bowlingbanorna så finns det två bomrännor som ska fånga upp klotet om de kommer utanför bowlingbanan. Klotet fraktas sedan tillbaka till ansatsen med något som heter klotretur.

Idag kan man även spela på det man kallar virtuella bowlingbanor. Då använder spelarna ett vanligt klot men alla käglor är virtuella på en datoranimerad skärm. Hard Rock Café i Göteborg var de första stället i Sverige som hade det, de fick de år 2004.

Bli först med att kommentera

Kommentera